DP traži izgon pjevača Bijelog Dugmeta iz Hrvatske

Vijesti 01. ruj 202415:44 0 komentara
Borna Jaksic/PIXSELL

Nakon koncerta ex-yu grupe Bijelo dugme, održanog na Stinicama ispred kluba Porat u Splitu, pojavile su se burne reakcije, prvenstveno od pojedinih splitskih političara i braniteljskih udruga.

Prva je reagirala Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, koja je zatražila da se Alen Islamović, pjevač grupe Bijelo dugme, proglasi nepoželjnom osobom u Hrvatskoj. Povod ovoj reakciji bila je izvedba pjesme “Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo”, koju je Islamović otpjevao uz pratnju benda, dok je na videozidu iza njih bila prikazana zastava bivše Jugoslavije.

Među političarima koji su izrazili nezadovoljstvo bio je i bivši HDZ-ov gradonačelnik Splita, Andro Krstulović Opara, koji se pridružio kritikama na račun izvođenja ove pjesme.

DP traži hitni izgon Alena Islamovića iz Hrvatske

Oglasio se i splitski ogranak Domovinskog pokreta, koji je zatražilo hitnu reakciju policije i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) i izgon Alena Islamovića iz Hrvatske.

Njihovu objavu s Facebooka pročitajte u cijelosti u nastavku teksta.

“Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije zahtjeva hitnu reakciju DORH-a i MUP-a vezano za provokacije koje su upućene na koncertu grupe Bijelo dugme ispred kluba Porat na Stinicama. Na navedenom koncertu izvedena je i pjesma ‘Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo’.

Izvođenje ove pjesme koja slavi jugoslavensku državu u gradu koji je bio žrtva brutalne pomorske blokade, granatiranje i torture vojske koja je služila ovoj državi smatramo neviđenom provokacijom usmjerenom prema hrvatskom narodu i državi. Izvođenje navedene pjesme pratila je i ikonografija jugoslavenskih zastava na video zidovima, opet s ciljem provokacije hrvatskog naroda i braniteljske populacije.

Bijelo dugme u svojoj bogatoj karijeri ima brojne pjesme i sigurni smo kako nisu bili prisiljeni izvesti ovu pjesmu zbog nedostatka repertoara. Jedini cij navedene izvedbe bila je provokacija i demonstriranje moći usred Splita. Od Dorha tražimo žurno procesuiranje i organizatora i pjevača te zabranu ulaska u RH.

Zbog silne akumulacije gnjeva koje je ova provokacija izazvala kod naših sugrađana bilo bi dobro da ovaj slučaj ne bude zataškan jer se bojimo kako će idući put građani uzeti pravdu u svoje ruke te počistiti i binu i organizatora i pjevača”, stoji u objavi DP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!