FOTO / Otvorena najveća zrakoplovna priredba u Hrvatskoj: Sudjeluju Rafalei, Krila Oluje…

Vijesti 13. srp 202417:59 0 komentara
Varaždin
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Otvoren je međunarodni aeromiting u Varaždinu CIAV 2024., najveća zrakoplovna priredba u Hrvatskoj koja će posjetiteljima tijekom vikenda, nakon nekoliko godina stanke, ponuditi bogat program s brojnim letjelicama, uključujući i Rafale.

Na priredbi, uz Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjeuju i akrobatska grupa Krila Oluje, Pilatusi C-9 Slovenskog ratnog zrakoplovstva, školsko-borbeni zrakoplov Galeb G-2, zatim MIG – 15, popularni ‘Fagot’ koji je doletio iz Poljske te helikopteri HRZ-a ‘Black Hawk’ i ‘Kiowa Warrior’, kao i helikopteri Bell 206 i 2012 Ministarstva unutarnjih poslova.

Varaždin
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Na aerodromu je i Antonov AN-2, a tu su prvi put i dva zrakoplova Alpha Jet iz Red Bull flote iz Salzburga, ali i bombarder iz Drugog svjetskog rata B-25 Mitchell.

Zahvaljujući suradnji Aerokluba Varaždin i Ministarstva obrane te HRZ-a, ovogodišnji CIAV nudi brojne sadržaje. Pripadnici Kopnene vojske organizirali su veliku izložbu s prezentacijom tehničkotaktičkog zbora, a pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko izvest će desant.

Pitanje zračnog prostora

Suorganizatori priredbe su Grad Varaždin i Varaždinska županija, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Vlade u čije je ime na otvorenju bio državni tajnik u Ministarstvu obrane, brigadni general Zdravko Jakop, poručivši da je Vlada riješila pitanje zračnog prostora.

“Ova je Vlada riješila pitanje koje se rješavalo desetljećima, a to je sigurnost i obrana našeg zračnog prostora”, naglasio je Jakop.

Varaždin
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Župan Anđelko Stričak rekao je da su Varaždin, Varaždinska županija i sjever Hrvatske uvijek bili rasadnici vrsnih pilota.

“Još tamo od ranih početaka, u Prvom i Drugom svjetskom ratu, u Domovinskom ratu pa i dan danas, a to nam služi na čast i ponos. To je stoga što su naši sugrađani uvijek pratili svjetske trendove, odnosno, htjeli smo ići ukorak s modernim i razvijenim svijetom”, kazao je.

Naglasio je da Varaždin i Varaždinska županija trebaju zajedno poraditi na tome da aerodromu daju dodatnu važnost i živost, te je zahvalio svima koji su se uključili u organizaciju, kao i Vladi bez čije bi podrške, kazao je bilo teško organizirati takvu priredbu.

Varaždin
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je da je na aerodromu obnovljena uzletno-sletna staza od 1730 metara, ali i sve drugo, osim tornja.

“Da bismo promovirali ovaj aerodrom napravljen je danas ovaj aeromiting. Zahvaljujemo Hrvatskoj vojsci i HRZ-u koji su nam maksimalno izašli u susret i pomogli oko organizacije ovoga dvodnevnoga, najvećeg aeromitinga u ovome dijelu Europe”, naglasio je.

Na svečanosti su bili i načelnik stožera ORSH Tihomir Kundid te zapovjednik HRZ-a Mihael Križanec.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!