HALMED objavio važno upozorenje: Uzimanje ovih lijekova može dovesti do ozbiljnih posljedica!

Vijesti 20. kol 202414:31 1 komentar
tablete, analgetici, lijekovi, pilule, lijek protiv bolova, medicina
Pexels / Ilustracija

Farmaceutske tvrtke Pliva i Zentiva u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputili su pismo zdravstvenim radnicima o anafilaktičkim reakcijama koje mogu nastupiti mjesecima do godinama nakon početka primjene lijekova koji sadrže glatirameracetat.

Lijekovi koji sadrže glatirameracetat indicirani su liječenju relapsnih oblika multiple skleroze (MS).

  • Anafilaktička reakcija neposredno nakon primjene lijeka koji sadrži glatirameracetat može se pojaviti mjesecima ili godinama nakon početka liječenja. U Europskoj uniji (EU) prijavljeni su slučajevi anafilaktičke rekacije sa smrtnim ishodom.
  • Informirajte bolesnike i/ili njegovatelje o znakovima i simptomima anafilaktičke reakcije te napomenite da odmah potraže hitnu medicinsku pomoć ako dođe do anafilaktičke reakcije.
  • U slučaju anafilaktičke reakcije, liječenje lijekom koji sadrži glatirameracetat treba prekinuti.

Najvažniji simptomi anafilaktične reakcije su svrbež i crvenilo kože, otežano disanje, kašalj, šmrcanje, otežano gutanje, mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu, tahikardija, pad tlaka, aritmija, slabost, zimica, proširene zjenice, anksioznost, poremećaj svijesti, nesvjestica i koma.

Tekst pisma zdravstvenim radnicima možete pogledati ovdje.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije, naveli su iz HALMED-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare