HDZ već izabrao, DP će u subotu, a SDP u rujnu. Evo kad ostale stranke biraju vodstva

Vijesti 29. kol 202419:58 0 komentara
član HDZ-a ubacuje glasački listić na unutarstranačkim izborima
Josip Regović/PIXSELL/ilustracija

Hrvatska je u drugom polugodištu superizuborne godine u kojoj nakon parlamentarnih i europskih izbora pred kraj godine slijede još i predsjednički. No politička godina je superizborna i za najveće stranke koje održavaju unutarstranačke izbore.

Stranke obično održavaju unutarstranačke izbore nedugo nakon parlamentarnih kada njihova vodstva u skladu s ostvarenim rezultatom izlaze pred članove pa pobjednička vodstva traže (i dobivaju) novi mandat, a gubitnici nude svoje mandate na raspolaganje.

U HDZ-u su nakon pobjede na parlamentarnim izborima u travnju sredinom srpnja održani izbori za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike stranke. Očekivano, Andrej Plenković nije imao protukandidata pa je dobio treći uzastopni mandat.

DP i SDP uskoro biraju

Ove subote, HDZ-ov glavni koalicijski partner Domovinski pokret održat će izborni sabor pod visokim tenzijama i u atmosferi raskola. Predsjednik stranke Ivan Penava neočekivano je koncem srpnja sazvao izvanredni izborni sabor (redovni je trebao biti održan iduće godine) očito želeći raščistiti odnose i raskrstiti sa suparničkom strujom Marija Radića. U subotu će delegati birati novo vodstvo između Penave i njegovih ljudi te Radića i njegovih.

Gubitnik izbora, SDP, unutarstranačke će izbore po već davno usvojenom modelu “jedan član – jedan glas” održati 14. rujna za kada ih je raspisao aktualni šef stranke Peđa Grbin najavivši da se više neće kandidrati. Prvi je kandidaturu istaknuo i za favorita slovi sadašnji potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić, a imat će najmanje dvoje protukandidata.

A što je s drugim većim i značajnijim političkim strankama? Kada će one provesti unutarstranačke izbore?

Možemo!

Treća ili četvrta stranka po snazi na nacionalnoj razini (ovisno od ankete do ankete) te vladajuća stranka u Zagrebu, Možemo!, unutarstranačke izbore održala je u ožujku 2023. godine. Izabrani su sukoordinatori stranke – Sandra Benčić i Tomislav Tomašević. Prema Statutu Možemo!, od dvoje koordinatora najmanje jedna mora biti žena. Mandat dvoje koordinatora traje dvije godine, što znači da će sljedeći unutarstranački izbori u Možemo! biti održani nagodinu, vjerojatno kad prođu lokalni izbori.

Most

S obzirom na velika očekivanja, najveći gubitnik parlamentarnih i europskih izbora je Most. Zastupnički klub u Saboru smanjio im se za jednog člana u odnosu na prošli saziv, odmah nakon izbora napustio ih je u Sabor izabrani bračni par Raspudić, a na europskim izborima nisu osvojili nijedan mandat. Stoga je odmah po objavi izbornih rezultata za Europski parlament, predsjednik stranke Božo Petrov najavio održavanje redovnih unutarstranačkih izbora krajem ove godine.

“Promjene će uslijediti vezano uz organizaciju Mosta i nove ljude u Mostu”, izjavio je tada Petrov.

Kuloari bruje o nezadovoljstvu u stranci i mogućnosti da na izborima s čela Mosta odu i predsjednik Petrov i potpredsjednik Nikola Grmoja.

HSS

Iako je već tada stranka pod njegovim vodstvom bivala sve slabija u odnosu na davnu i ne tako davnu prošlost, Krešo Beljak u srpnju 2020. ponovno je bio izabran za predsjednika Hrvatske seljačke stranke. Izabran je na četerogodišnji mandat, a prema Statutu HSS-a odluka o raspisivanju unutarstranačkih izbora donosi se najranije 120, a najkasnije 60 dana prije kraja četverogodišnjeg mandata izabranih stranačkih dužnosnika.

Ako nas prosta matematika služi, ti su rokovi nedavno istekli no iz HSS-a zasad nema najava održavanja unutarstranačkih izbora.

HSLS

Izborni sabor HSLS-a održan je u prosincu prošle godine, a Dario Hrebak ponovno je izrabran na čelo strake. Prema Statutu HSLS-a, izborni sabor zasjeda najmanje jednom u četiri godine, a Središnje vijeće može na prijedlog predsjednika HSLS-a odlučiti da se održi i nakon proteka roka od četiri godine od dana održavanja prethodnog izbornog sabora, ali ne duže od šest mjeseci. Prema tome, sljedeće izbore u HSLS-u ne treba očekivati prije kraja 2027. godine.

Centar

Na izbornoj skupštini 6. studenoga 2021. za predsjednika stranke Centar na četverogodišnji mandat izabran je Ivica Puljak. Sljedeće izbore u Centru valja očekivati tek nagodinu, nakon što budu održani lokalni izbori i nakon što se vidi hoće li Puljak osvojiti još jedan mandat gradonačelnika Splita.

Suverenisti

U listopadu 2021. godine ujedinjenjem triju stranaka – Hrasta, Hrvatske konzervativne stranke i Generacije obnove, osnovani su Hrvatski suverenisti, a za predsjednika je izabran Marijan Pavliček iz Vukovara. Mandat mu je četverogodišnji pa bi i oni na redovne unutarstranačke izbore trebali tek sljedeće godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!