INA proglašena krivom za ignoriranje potonule plinske platforme

Crna kronika 20. ruj 202416:48 0 komentara
Plinska platforma Ivana D
Greenpeace / Martin Strmiška

Općinski sud u Novom Zagrebu donio je nepravomoćnu prekršajnu presudu protiv Ine u vezi s plinskom platformom Ivanom D koja je prije gotovo četiri godine potonula u sjevernom Jadranu.

INA ignorirala DIRH-ovo rješenje

Kako je izvijestila udruga Greenpeace zbog nepostupanja po Rješenju Državnog inspektorata Republike Hrvatske (DIRH) iz rujna 2021. kojim je, između ostalog, naloženo i uklanjanje platforme Ivane D s morskog dna u roku od godine dana, DIRH je nadležnom Općinskom sudu podnio optužni prijedlog protiv Ine.

Prekršajnom presudom Općinskog suda Ina je proglašena krivom što nije postupila po DIRH-ovom Rješenju, čime je prekršila Zakon o Državnom inspektoratu, ali je istovremeno oslobođena od optužbe da je prekršila Zakon o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika.

INI je izrečena novčana kazna u iznosu od 10 tisuća eura koju je dužna platiti po pravomoćnosti presude. Isto vrijedi i za odgovornu osobu, Nikolu Mišetića, operativnog direktora Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, kojem je izrečena kazna u visini od 1. 500 eura.

“Iako se radi o uistinu simboličnoj kazni za jednu fosilnu kompaniju, sud je u ovom slučaju utvrdio da tvrtka u suvlasništvu Republike Hrvatske, krši zakone – Republike Hrvatske”, priopćili su iz Greenpeacea.

Organizacija je do saznanja o sudskom postupku došao putem MOL-ovog polugodišnjeg financijskog izvješća u kojem se spominju Inini pravni sporovi.

Organizacija ističe i kako je INA “bez obzira na nepravomoćnu i djelomično oslobađajuću prekršajnu presudu, i dalje nije oslobođena obveze da ukloni Ivanu D jer je rješenje Državnog inspektorata o uklanjanju i dalje je na snazi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!