Izvješće: Stanje slobode medija u Hrvatskoj je zabrinjavajuće, Plenković diskreditira novinare

Vijesti 11. ruj 202409:28 3 komentara
Andrej Plenković
Josip Mikacic/PIXSELL

Stanje slobode medija u Hrvatskoj je zabrinjavajuće - premijer Andrej Plenković diskreditira novinare, a od sedam ovogodišnjih zabilježenih slučajeva kršenja slobode medija pet su počinili članovi Vlade ili drugi dužnosnici, ističe se u izvješću Media Freedom Rapid Responsea (MFRR).

”Premijer Andrej Plenković diskreditirao je novinare u javnim raspravama zbog njihova kritičkog izvještavanja o njemu i njegovoj stranci“, navodi se u Izvješću, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND). Dodaje se i da je tjednik Nacional u travnju objavio snimku internog sastanka HDZ-a na kojem premijer Andrej Plenković optužuje novinske kuće poput N1, Telegrama i Nacionala da su dio urote protiv njega i stranke.

Dalje se navodi da je, nakon što je Jutarnji list otkrio povjerljivu prepisku putem WhatsAppa između tadašnjeg suca, a danas glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića i bivše državne tajnice Josipe Rimac, o njihovim čestim susretima i međusobnoj naklonjenosti, Plenković optužio Jutarnji list za korupciju i zlonamjerno izvještavanje. Dodaje se i kako diskreditirajući komentari političara nisu novost navodeći primjer premijera Plenkovića koji je na konferenciji za novinare verbalno vrijeđao novinarku televizije N1 kako bi izbjegao odgovoriti na njezina pitanja. S druge strane, MFRR izražava i drugu veliku zabrinutost zbog napada na medije koji dolaze od Domovinskog pokreta.

Tako se ističe da je u lipnju ove godine Stjepan Nikola Bartulica iz Domovinskog pokreta optužio novinara Andreja Dimitrijevića za medijsko zlostavljanje i zastrašivanje zbog navodnog neovlaštenog fotografiranja njegova automobila, u kojem su se mogla vidjeti njegova djeca, u sklopu istrage nad nekretninama koje Bartulica nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Dodaje se i da je predsjednik DP-a Ivan Penava, s druge strane, u svibnju je rekao da bi njegova stranka podržala novu koalicijsku vladu na čelu s Andrejom Plenkovićem samo ako bi ukinula financiranje tjednika Novosti. Penava je izrazio duboko neslaganje s uređivačkom politikom Novosti, koje su prepoznatljive po svom kritičkom pisanju o vlasti.

”Novosti su nakon ovog incidenta bile na meti prijetećih poruka“, ističe u izvješću. U izvješću se navode i kampanje blaćenja portala Faktograf i Klimatski portal, podsjeća se i na SMS-prijetnje bombom u svibnju upućene redakciji Nacionala te upozorava da nedavni amandmani Kaznenog zakona ( ‘Lex AP’) dodatno narušavaju slobodu medija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare