Kako su izgledale tri godine Tomaševićevog mandata? “Opet ću se kandidirati i nastaviti projekte”

Vijesti 04. lip 202411:47 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević tri je godine na čelu Grada Zagreba i tim povodom održao je konferenciju za medije i komentirao svoj mandat i projekte.

Osvrnuo se na tri godine svog mandata: “Ne samo da nismo digli cijene javnog prijevoza nego smo ih i spustili. Od 1. lipnja stariji od 65 godina imaju besplatan prijevoz. Ponosni smo što smo povukli iz EU fondova 150 milijuna eura za različite namjene i to je pet puta više od rekordne godine Grada Zagreba. Restrukturiran je Zagrebački holding koji posluje pozitivno nakon što je dvije godine poslova s gubitkom. U rekordnom roku je vraćan akumulirani deficit prethodne uprave od 185 milijuna eura i Zagrebu je vraćen investicijski kreditni rejting”, rekao je Tomislav Tomašević.

O projektima

Komentirao je i izgradnju vrtića: “Otvorili smo četiri nova dječja vrtića i još deset ih je u izgradnji. Izgrađeno je ili obnovljeno čak 16 škola, polovica njih je u potpunosti financirana iz gradskog proračuna i očekujemo ih još pet do kraja mandata. Povećan je broj zaposlenika u dječjim vrtićima kako bi odgovorili na povećane potrebe” rekao je Tomašević.

Tomašević je rekao da će besplatna žičara Sljeme smanjiti broj automobila koji dolaze u Park prirode Medvednicu: “Vraćena je plava boja tramvaja i autobusima. Ide proširenje tramvajske pruge u Sarajevskoj i Heinzlovoj, u srpnju u Sarajevskoj počinju radovi na cestovnom dijelu, a u rujnu očekujemo da počnu na tramvajskom. Kupujemo 60 novih tramvaja, došlo je 65 novih autobusa, kupit ćemo ih još 100 na obnovljiv izvor energije, ali ćemo kupiti i 30 rabljenih kako bi nam pomogli dok ne dođe ovih 100 na obnovljive izvore energije”, kazao je.

Prometna, sportska infrastruktura…

Gradonačelnik je kazao kako je Jarun postao zona bez automobila te se osvrnuo na novi model naplate i sakupljanja otpada: “Već u prvoj godini je dao rezultate, mnogi gradovi su čekali da Zagreb probije led i sada će veliki broj gradova krenuti tim putem”, istaknuo je.

“Financiramo i boksove za one spremnike koje moraju biti na javnoj površini koje građani ne mogu staviti na svoje parcele”, dodao je.

Osvrnuo se i na proces obnove, ali i na zelene politike koje Grad Zagreb ima u planu provesti.

“Od jeseni očekujemo izgradnju novih stanova za socijalno priuštiv najam”, dodao je Tomašević.

“Najveće promjene u energetskoj tranzicije se događaju u Gradu Zagrebu”, istaknuo je gradonačelnik Grada Zagreba.

Komentirao i sportsku infrastrukturu te rekao da će se raditi na tri projekta, ali da će ih biti još.

Osvrnuo se i na projekte koji će poboljšati socijalne usluge Grada Zagreba, ali i na kulturne projekte.

Centar za gospodarenje otpadom

Tomašević je objasnio ima li neko pitanje s kojim je nezadovoljan: “Što se tiče Centra za gospodarenje otpadom tu je otišlo puno vremena na rasprave o lokaciji itd. Gradonačelnik sam tri godine i razgovarat ću s četvrtom ministricom o gospodarenju otpada. Nakon odrona sam rekao da imamo jasnu lokaciju, imamo novac, nećemo čekati i odluke resornog Ministarstva nas neće ometati. Držimo se toga da do 2028. godine otvorimo Centar za gospodarenje otpadom”, istaknuo je.

Komentirao je i promet u Zagrebu: “Situacije je bila grozna, 20 godina nije kupljen novi tramvaj, to je nepojmljivo. Morali smo ići u kupovinu i novih i rabljenih tramvaja i autobusa, trudimo se da promet u najkraćem mogućem roku napravimo kakav bi trebao biti”, kazao je.

Dodao je da se radi na prometnim projektima te da će uskoro biti predstavljeni i novi projekti. “Građani će itekako osjetiti promjenu kada govorimo o prometu”, kazao je.

“Kandidirat ću se za novi mandat”

Tomašević je rekao da jedan mandat nije dovoljan da se riješe svi problemi s kojim se Zagreb suočava: “Zagreb je bio na rubu bankrota, imali smo toliki mali iznos da nam je trebao tri puta veći iznos da platimo plaće, iz takve situacije doći u situaciju gdje je Grad Zagreb stabilan i snažan, napravili smo sve to u dvije godine prije roka”, istaknuo je.

“Kandidirat ću se za novi mandat da mogu nastaviti projekte”, dodao je.

Komentirao je poslovanje Gradske plinare Zagreb: “Građani mogu biti mirni, Međimurje plin tek mora kupiti plin, zaposliti ljude, ali i ako oni podbace postoji zajamčeni opskrbljivač, a to je HEP i građani neće ostati bez plina”, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!