Traje borba za pozicije na Ustavnom sudu: Ovi ljudi već su se javili za nove ustavne suce

Vijesti 02. srp 202420:54 1 komentar
Sanjin Strukic/PIXSELL

U prva dva tjedna natječaja za nove ustavne suce u Sabor pristiglo je šest kandidatura. Javni poziv trebao bi biti otvoren 30 dana, a objavljen je 14. lipnja, što znači da preostaju još dva tjedna potencijalnim kandidatima da se prijave. Mandat za 10 sudaca ističe u prosincu ove godine.

Predsjednik Ustavnog suda RH sudac Miroslav Šeparović izjavio je za N1 kako ima informacija da se neki sadašnji suci žele ponovno kandidirati za mjesto na Ustavnom sudu.

Jedan od njih očito je Branko Brkić, aktualni sudac Ustavnog suda RH koji je već poslao prijavu za novi mandat. Brkić je na Ustavnom sudu od 2006. godine.

Detalji životopisa aktualnog suca

U svom kratkom životopisu podsjetio je da je još 1983. ušao u pravosudni sustav, te prošao sve instance do Ustavnog suda.

Popisao je i 15 stručnih članaka koje je objavio, kao i nekoliko znanstvenih članaka. Potkrala mu se i jedna greška u pisanju pa je tako umjesto “Znanstveni članci”, u međunaslovu napisao “Znanstvenici članci”.

Inače, ime suca Brkića baš je nedavno spomenuto u medijima, jer je Europski sud za ljudska prava kaznio Hrvatsku zbog kršenja prava na pošteno suđenje upravo zbog njega. Naime, kao ustavni sudac odlučivao je o slučaju dvoje okrivljenika, iako je već ranije sudjelovao u procesu protiv njih. Problem je što isti sudac ne smije sudjelovati u različitim fazama procesa u odnosu na iste okrivljenike, što propisuje i Europska konvencija o zaštiti ljudskih prava.

Evo što Brkić kaže na sve to

Brkić u izjavi za Slobodnu Dalmaciju tvrdi da nije znao da se morao izuzeti, jer se imena okrivljenika nije sjećao, a prema njegovim riječima podataka u spisu u njegovom sudjelovanju u tom slučaju nije bilo.

Kandidaturu je poslala i Marina Zagorec, koja trenutno radi u kao viša upravna savjetnica Gradskog ureda za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Grada Zagreba.

Za Grad Zagreb počela je raditi još 2018., što znači za vladavine Milana Bandića. Bila je i pomoćnica pročelnika ureda u kojem još uvijek radi. U gradsku upravu došla je s Visokog upravnog suda gdje je bila više sudska savjetnica.

Karijera kandidatkinje za Ustavni sud

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu diplomirala je 2003., da 2019. obranila je doktorat.

U životopisu Marina Zagorec navodi da je tijekom svog radnog djelovanja objavila ukupno 12 stručnih radova, te je autorica i suautorica još pet znanstvenih radova. Na jednom veleučilištu ispunila je uvjete za izbor naslovnog predavača u području društvenih znanosti.

Kratko je navela i zašto želi postati ustavna sutkinja.

Umirovljenik želi postati ustavni sudac

Prijavio se i Domagoj Sivrić, umirovljeni nekadašnji glavni tajnik Ministarstva branitelja, koji je ostvario zavidnu karijeru u Ministarstvu obrane. Navodi da je sudjelovao u izradi velikog broja pravnih akata, strategija i projekata iz djelokruga rada Ministarstva obrane.

Inače, Pravni fakultet u Osijeku završio je još 1985. godine, a 1991. započeo je vojnu karijeru. Umirovljen je, kako sam piše, u činu brigadira pravne struke.

Na Ustavni sud Sivrić želi zbog novih profesionalnih izazova i to u poticajnoj sredini iz područja prava.

I ambiciozni penzioner se kandidirao

Još jedan umirovljenik želi postati ustavni sudac. Riječ je o Marku Bonifačiću, koji se 2020. javio i za dužnost glavnog državnog odvjetnika. Ovaj bivši odvjetnik koji je bio i vijećnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba sada za sebe kaže da je ambiciozni penzioner. Dodaje i da je poslijediplomski politolog, slobodni novinar, te grassroots aktivist za ljudska prava.

Popisao je i svoje profesionalno obrazovanje, te autorske objave u koje je ubrojao i svoj intervju s jednog portala.

Na kraju životopisa navodi. “Konačno ovo je kraj, predugačkog životopisa od 4 strane. Previše po kriterijima zapadnih agencija za zapošljavanje, koji nije samo u mainstream diskurzivnom kanonu linearne progresije hyper karijera i titula, sa izostavljanjem ne/postignuća, nego je u sve više traženom modu ‘postizatelj a ne obnašatelj’,” piše na kraju.

Bivši policajac i bivši sudac kandidati

Prijavili su se još i odvjetnik Marko Čičković koji je veći dio svoje karijere proveo u policiji. Na Pravnom fakultetu u Osijeku diplomirao je 1983., a iste godine počeo je raditi kao pravnik u Veterinarskoj stanici u Bosanskom Šamcu. Zatim prolazi još nekoliko tvrtki, te Općinski sud u Bosanskom Šamcu na kojem je bio sudački pripravnik. Nakon što je iz MUP-a RH prešao u privatni sektor, kao odvjetnik, ipak se nije skroz odmaknuo od policije, budući da zastupa policajce u radnim sporovima.

Najsvježija kandidatura stigla je od Davorina Ivanjeka, kojeg je šira javnost upoznala kao člana i zamjenika predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Inače, Ivanjek sada radi kao odvjetnik, a svojoj karijeri prošao je i više sudskih instanci.

Sudjelovao je i u izradi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, te je napisao jedan stručni članak upravo o tom zakonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare