Olujić o izboru ustavnih sudaca: Nekima je prije mjesto u Remetincu nego na Ustavnom sudu

Vijesti 11. lis 202412:42 0 komentara
Krunislav Olujić
N1

Krunislav Olujić, bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, u N1 Studiju uživo s našim Domagojem Novokmetom razgovarao je o Ivanu Turudiću, glavnom državnom odvjetniku, i njegovim izjavama o Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO).

Turudić je u srijedu ustvrdio da u Hrvatskoj dosad nije bilo slučaja sukoba nadležnosti između EPPO-a i DORH-a. No, ranije je premijer Andrej Plenković spominjao upravo sukob nadležnosti u aferi Geodetskog fakulteta.

“Svi se sjećamo toga i ponašanja Plenkovića koji je tvrdio da novac koji je eventualno završio tamo gdje nije trebao nije potekao iz EU fondova pa je činio upitnim postupanje europskog javnog tužitelja”, rekao je Olujić pa podsjetio i na izjavu Turudić na N1 kada je ostavio otvorenim pitanje potrebe za EPPO-om u Hrvatskoj.

Olujić je također podsjetio da je Hrvatska “upravo pod Plenkovićem potpisala pristupnicu, tj. omogućila funkcioniranje EPPO-a”.

“Počelo je reteriranje”

“Čini mi se da je reteriranje počelo kako na strani premijera Andreja Plenkovića, tako i na strani glavnog državnog odvjetnika koji obmanjuje javnost o dobroj suradnji DORH-a, USKOK-a s EPPO-om“, rekao je Olujić pa nastavio:

“Ja osobno ne vjerujem u to jer mislim da je Turudić kao ‘naš dečko’, dečko HDZ-a na dužnost glavnog državnog odvjetnika doveden isključivo podrškom HDZ-a i njezinog predsjednika Plenkovića, a da je svojevremeno potekao iz kadrovske kušalice neformalnog ministra pravosuđa i sive eminencije hrvatskog pravosuđa u posljednjih 30 godina – Šeksa.”

Curenje informacija

Nakon uhićenja dvojice HDZ-ovaca, Josipa Šarića i Josipa Škorića, mnogo se raspravljalo o curenju informacija jer su obojica uoči uhićenja podnijeli ostavke na dužnosti koje su obnašali.

“Samo politički naivna osoba može vjerovati da su ostavke Škorića i Šarića puka slučajnost i puka koincidencija s pokretanjem postupaka protiv njih. Očito je Andrej Plenković, kako bi se nanijela što manja politička šteta HDZ-u, dobio signal iz DORH-a i to upravo od Ivana Turudića jer sam siguran da nitko drugi u DORH-u nema otvoren telefon i link s Plenkovićem”, uvjeren je bivši glavni državni odvjetnik.

Olujić smatra da, unatoč tome što su uhićena dva HDZ-ovca, ispod radara prolaze veće stvari.

“Ispod radara prolazi svašta, ispod radara prolazi najveći broj kriminalaca, a aktualna vlast i institucije kaznenog progona ne poduzimaju sve radnje koje bi trebale radi sprječavanja koruptivnih djelatnosti”, tvrdi Olujić.

Izbor ustavnih sudaca

Komentirao je i izbor ustavnih sudaca. Olujić navodi da se već neka imena spominju u javnosti.

“Već se spekulira nekim imenima, od nekih imena, ako se to realizira, nekim kandidatima o kojim se spekulira koji bi se našli na listi HDZ-a, ne znam kako su završili u pravosuđu, mjesto im je prije u Remetincu nego na Ustavnom sudu, ali očito je da neke ljude takve stvari ne smetaju i ne želim vjerovati da će se to obistinti, da bi se takve osobe mogle promaknuti u ustavne suce u okviru te kvote 5+5”, rekao je Olujić.

Olujić se nada da će struka morati odigrati svoje, ali nije siguran u to. “Jao nama i ne bih htio živjeti u Hrvatskoj u kojoj će i budući saziv Ustavnog suda opet biti produžena ruka izvršne vlasti.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!