Kupa raste, uvedene izvanredne mjere obrane od poplava

Vijesti 03. lis 202410:42 0 komentara
Upute u slučaju poplave
Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Zbog jake kiše tijekom noći u Istri su se stvarale bujične poplave, vatrogasci imali pune ruke posla.

Hrvatske vode donijele su utorak rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Gorski Kotar zbog visine vodostaja Kupe, izviujestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.

Na mjerodavnom vodomjeru Hrvatsko izmjeren je vodostaj 315 cm, s tendencijom daljnjeg porasta.

Također, Hrvatske vode donijele su danas rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području Mali sliv Gorski Kotar također zbog visokog vodostaja Kupe jer su na vodomjeru Selo Kupa izmjerili vodostaj 342 cm s tendencijom daljnjeg porasta.

Kako smo najavili u jutarnjoj prognozi vrijeme će danas biti kišovito u većem dijelu zemlje, osobito na području Jadrana i uz Jadran, gdje postojivelika opasnost od bujičinih i urbanih poplava.

Probleme zadaje i olujna bura koja će u nastavku četvrtka pod Velebitom imati i orkanske udare, stoga je sustav Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda na najvišem stupnju.

Nevrijeme u Istri

Podsjetimo, u utorak navečer padala je jaka kiša, a na području Istre te u Rijeci lokalno je palo i 200 mm kiše.

Zbog ovako velikih količina kiša, nastale su bujične poplave na nekim lokacijama zbog čega su se stvarali problemi u prometu.

Zbog lošeg nevremena i vatrogasci su imali puno posla, tijekom večeri jučer i danas, imali su 74 intervencije u kojima je sudjelovalo 83 vatrogasnih organizacija s 249 vatrogasaca i 90 vatrogasnih vozila, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Intervencije

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice izvijestili su da su u utorak u popodnevnim satima na području županije imali 10 tehničkih intervencija uzrokovanih posljedicama jake kiše. Na terenu je bilo 40 vatrogasaca s 12 vatrogasnih vozila iz JVP Rijeka, Crikvenica, Krka, Opatije i DVD-a Čavle i Kraljevica. Vatrogasci su ispumpavali vode iz objekata, plovila i s prometnica.

Slično je bilo i u Istri gdje su vatrogasci odradili 22 tehničke intervencije. Na teren je jučer izašlo 69 vatrogasaca s 29 vatrogasnih vozila iz JVP Umag, Poreč, Pazin, Buzet i DVD-a Novigrad i Vabriga. I tamo su ispumpavali vodu iz objekata, potom uklanjali grane i stabla s prometnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!