Obitelj male Madine podnijela novu tužbu Ustavnom sudu: “Opet su napravljeni propusti u istrazi njezine smrti”

Vijesti 25. lip 202412:57 0 komentara
Twitter

Odvjetnici obitelji malene Madine su 24. lipnja, uz podršku Centra za mirovne studije, Ustavnom sudu predali novu tužbu. U njoj tvrde da im je prekršeno pravo na život, jer hrvatske vlasti ponovno nisu provele adekvatnu istragu Madinine smrti.

Mala Madina poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka nakon što je hrvatska policija nju i njezinu obitelj poslala prema Srbiji odakle su ilegalno ušli u zemlju.

Nova tužba Ustavnom sudu dolazi nakon što je prije tri godine Europski sud za ljudska prava utvrdio odgovornost Hrvatske za Madininu smrt, odnosno za neučinkovitu istragu njezinog stradavanja.

Propusti u istrazi

“Europski sud za ljudska prava pozvao je Republiku Hrvatsku da riješi još uvijek otvoreno pitanje odgovornosti za smrtno stradavanje djevojčice kroz nastavak istrage jer kaznena djela protiv života ne smiju proći nekažnjeno, čime je pustio Republiku Hrvatsku da se nađe licem u lice sama sa svojom odgovornošću i da se vidi je li u stanju iznijeti taj zadatak koji je trebala iznijeti i prvi put. Međutim, u nastavku istrage je ponovno počinjen niz propusta”, tvrdi odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić.

Naime, dvije i pol godine nakon presude suda u Strasborugu hrvatska tijela progona ponovno su odbacila kaznenu prijavu obitelji, ističe odvjetnica.

RH kontra Strasbourga

“U odluci o odbačaju kaznene prijave navode da dokazi ne upućuju na postojanje bilo kakvog nezakonitog postupanja hrvatske granične policije prema obitelji u noći Madinina stradanja. Navedeno je upravo suprotno utvrđenjima ESLJP-a koji je obitelj izričito priznao kao žrtve nezakonitog protjerivanja od strane Republike Hrvatske, koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice Madine”, objašnjava odvjetnica.

“Ovakav razvoj događaja u slučaju Madinine obitelji ozbiljno dovodi u pitanje spremnost Republike Hrvatske da provodi Europsku konvenciju koju je ratificirala, a koja građanima jamči temeljna ljudska prava, dok neprovođenje učinkovitih istraga potkopava vladavinu prava”, istaknula je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!