Pogledajte kakva nas jesen očekuje!

Vijesti 13. kol 202422:24 0 komentara
mjesec na dnevnom nebu
Pixabay / Ilustracija

Što nas očekuje u nastavku toplinskom valu kojem vrhunac tek slijedi kao i kakvo vrijeme nas očekuje za produženi vikend, objasnio je meteorolog Ivan Čačić.

“Sve krajeve naše zemlje zahvatio je toplinski val, no srećom, ovaj će biti upola kraći od onoga u srpnju. Međutim, to ne znači da je slabiji – tijekom utorka u Gradištu kraj Županje izmjereno je 39.6 stupnjeva”, rekao je Čačić za Novu TV.

Dodao je kako je područje u kojoj se nalazi Hrvatska trenutno jedno od najtoplijih na kontinentu. Kao i kod nas, i u ostatku jugoistočne Europe u srijedu se očekuju visoke temperature.

“Ovo što se događa nije slučajno i možemo to povezati s globalnim zatopljenjem. Svaki u posljednjih trinaest mjeseci ujedno je bio i najtopliji ikad, a kulminacija toga bili su 22. i 23. srpnja koji su bili najtopliji dani na Zemlji u povijesti”, objasnio je meteorolog i dodao kako nas ovakvo vrijeme čeka i u budućnosti.

Kakvo nas vrijeme očekuje?

Krajem tjedna očekuje nas promjena vremena koja sa sobom donosi i otpuštanje velike energije u atmosferi.

“Sve ovako visoke energije u atmosferi uvijek su vezane za rizike od nepogoda i nevremena. U pravilu to donosi veliku količinu oborina u malom vremenu. Prognoza pokazuje da će u nedjelju i ponedjeljak u kontinentalnom dijelu Hrvatske pasti između 30 i 70 mm kiše po četvornom metru”, rekao je Čačić.

Olujno nevrijeme sa sobom donosi vjetar kao i tuču, a meteorolog je zato imao i savjet za poljoprivrednike.

“Preporučio bih im da do nedjelje obave svoje berbe grožđa budući da u krajem ovog i početkom idućeg tjedna očekujemo dolazak grmljavinskih oblaka”, rekao je meteorolog.

Topla jesen

Najavio je i kakva nas jesen očekuje.

“Ovo će biti dobra vijest za sve one koji kasnije planiraju otići na more. Vrlo vjerojatno nas očekuje toplija jesen od prosjeka. Zbog ovakvih toplina tijekom cijele godine očekuje se da će 2024. biti najtoplija izmjerena godina ikad”, rekao je Čačić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!