Meterolog otkrio očekuje li nas uskoro zahlađenje i kraj toplinskog vala

Vijesti 16. srp 202419:20 0 komentara

Meteorolog Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda razgovarao je u Dnevniku N1 s našom Sandrom Križanec o rekordnim temperaturama mora u Hrvatskoj te o toplinskom valu koji je zahvatio Hrvatsku i regiju.

Mikec se na početku osvrnuo na rekordne temperature Jadranskog mora za koje je istaknuo kako ga ne iznenađuju.

“S obzirom na vrućinu koja vlada više od deset dana, nije čudno kako se more ugrijalo. Pritom je bilo prilično toplo za vrijeme zimskih mjeseci, te se more nije ohladilo kako je uobičajeno za vrijeme hladnijih mjeseci”, rekao je.

Na Jadranu neće doći do poboljšanja

Osvrćući se na trenutni toplinski val, Mikec je izjavio kako je što se tiče unutrašnjosti zemlje današnji dan najgori te kako bi već od sutra vrijeme trebalo postati podnošljivije.

N1

“U unutrašnjosti bi od sutra temperature mogle biti i do tri stupnja niže, dok na Jadranu nažalost neće doći do poboljšanja te će ostati crveno upozorenje za toplinski val. Noći će i dalje biti tople i ponegdje vruće kao što je sinoć primjerice bilo u Komiži.”, dodao je.

Mikec se osvrnuo i na vremenske nepogode koje su prošloga tjedna pogodile Slavoniju.

“U ovakvim vremenskim uvjetima lako se stvaraju uvjeti za pojavu tuče. Sutra bi to mogla biti opasnost za istok naše zemlje dok bi u petak moglo doći do pojave nestabilnijeg i vlažnijeg zraka koji bi mogao uzrokovati ozbiljne opasnosti u pogledu tuče i olujnog nevremena.”, rekao je.

Zaključno Mikec je dodao kako bi kraj srpnja mogao donijeti olakšanje, no kako bi početkom kolovoza ponovno moglo doći do iznadprosječnih temperatura i toplinskih valova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!