Milanović: Ne može postojati neki sustav da ga nema Rebro, a ima ga privatnik

Vijesti 06. ruj 202421:03 0 komentara
Milanović: Ne može postojati neki sustav da ga nema Rebro, a ima ga privatnik
Josip Mikacic/PIXSELL

"Glas onkoloških pacijenata", regionalna je konferencija koja je u petak okupila predstavnike udruga pacijenata iz 10 zemalja s temom kako poboljšati status onkoloških pacijenata, jedan od njenih pokrovitelja je i predsjednik RH Zoran Milanović.

“Tu sinergije nema”

Predsjednik Zoran Milanović naglasio je da je zdravstveni sustav jedan od onih segmenta ljudskog života u kojem je uloga države dobrodošla. “Imamo sustav koji treba nadograđivati i koji je, po meni, koncepcijski jedino ono čemu treba težiti. I ne bih se složio s jednim visokim hrvatskim dužnosnikom, a nije ministar Vili Beroš, koji je prilikom posjete jednoj eminentnoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi rekao da se radi o sinergiji privatnog i javnog zdravstva“, rekao je Milanović.

Dodao je da tu sinergije nema, “postoji interes privatnika da to odradi i naplati”.

Rekao je da država treba težiti tome da privatnik nema veće sposobnosti od države jer to je nerazumljivo i neopravdano. “Ne može postojati neki najnapredniji medicinski sustav, a da ga nema ‘Rebro’ ili KBC Split, a da ga ima privatnik. To miriše na pogodovanje. I tako ne treba biti”, rekao je Milanović dodavši kako naš zdravstveni sustav nije izabran slučajno te da “samo o nama ovisi koliko ćemo ga dobro i kvalitetno odraditi“.

“Sad će pet godina od kada sam izgubio brata od jedne vrste tumora, koji ne može biti tema ove konferencije jer je njegov tumor bio neizlječiv i nejasne etimologije i u stvari nikakva prevencija tu ne pomaže kao ni terapija”, rekao je predsjednik, otvarajući konferenciju.

Ipak, dodao je, u zadnjih 30 godina postignut je veliki napredak u prevenciji, liječenju kao i u postoperativnom tretmanu za karcinom dojke. Karcinom dojke je pomor za žene u Europi, a u Hrvatskoj još i malo više, rekao je Milanović.

Ljiljana Vukota, glavna tajnica udruge Sve za nju, koja je domaćin konferenciji koja se 6. i 7. rujna, rekla je da je u svim zemljama čiji predstavnici sudjeluju na skupu zajedničko što pacijentima nije dostupno sve što im je potrebno, od faze dijagnostike do faze liječenja do daljnjeg života s bolešću.

Pri vrhu smrtnosti od onkoloških bolesti

“Zajedničko nam je i da svi želimo bolje i uspješnije zdravstvo, što podrazumijeva i smanjivanje nejednakosti i poboljšanje ishoda liječenja. To su dvije ključne teme konferencije, želimo dati svoj doprinos u stvaranju sinergije za boljitak pacijenata u svim zemljama u regiji, tim više što su vidljive razlike i unutar zemalja pa i bolnica”, kaže Vukota.

“Hrvatska je na vrhu zemalja po smrtnosti od onkoloških oboljenja na 100 tisuća ljudi”, rekao je Velibor Mačkić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. “Hrvatska dijeli s ostalim zemljama CEE (Bugarska, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija) zajedničke simptome bolesti sustava javnog zdravlja koji, utječe na lošiju poziciju onkoloških bolesnika u Hrvatskoj u odnosu na članice EU i izabranih zemalja EU. Novija istraživanja izdvajaju oskudnost programa probira i veće stope dijagnoze u kasnoj fazi bolesti”, objašnjava Mačkić.

Konferenciju „Glas onkoloških pacijenata“ organizirali su Udruga žena oboljelih i liječenih od raka “Sve za nju”, Europa Donna iz Slovenije, Udruženje pacijenata Srbije te Medicinski fakultet u Zagrebu – Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Na njoj će predstavnici 25 udruga pacijenata s domaćim i regionalnim stručnjacima i političarima, predstavnicima zdravstvene administracije, industrije i svih zainteresiranih, razgovarat će o tome kako poboljšati status onkoloških pacijenata i općenito pacijenata u sustavu zdravstva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!