Ministarstvo zdravstva za N1 o skandaloznom slučaju u KBC-u Osijek: Izražavamo zgražanje i nevjericu

Vijesti 04. ruj 202418:46 0 komentara
Luka Stanzl/PIXSELL/ilustracija

N1 je kontaktirao Ministarstvo zdravstva o skandalaznom slučaju u KBC-u Osijek. Podsjetimo, u toj bolnici još uvijek radi liječnik koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice. Odgovor ministarstva prenosimo u cijelosti.

“Ministarstvo zdravstva je zaprimilo zaista mnogo e-mailova vezanih uz slučaj nepravomoćno osuđenog dr. Topolovca te želimo skrenuti pozornost Vama i svim hrvatskim građanima kako je Samostalni sektor za inspekcije u zdravstvu pri Ministarstvu zdravstva zaprimio informaciju o predmetnom slučaju u KBC-u Osijek nakon čega je od ravnatelja navedene ustanove zatraženo očitovanje te se u istom navodi kako je imenovani liječnik nepravomoćno osuđen od strane Županijskog suda u Osijeku.

Presuda je u ovom trenutku nepravomoćna. Po Ustavu Republike Hrvatske, članak 28., propisano je da je svatko nedužan te se nitko ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja. Također, aktualna odredba Zakona o zdravstvenoj zaštiti, članak 156., ne omogućava udaljavanje sa radnog mjesta bez pravomoćnosti.

Slijedom nepravomoćnosti presude imenovani liječnik je i dalje u radnom odnosu s KBC-om Osijek, ali poslove iz svog djelokruga rada obavlja uz prisutnost člana tima. Privremenu mjeru udaljavanja s radnog mjesta teoretski je mogao naložiti jedino Sud ili Komora ako je imala predmet u razmatranju, za što nemamo službenu informaciju.

Ministarstvo zdravstva skreće pozornost i kako sukladno članku 4., Zakona o liječništvu, liječnik je dužan u obavljanju liječničke djelatnosti poštovati načela obavljanja liječničke djelatnosti te se suzdržavati od svake aktivnosti koja nije spojiva s ugledom, dostojanstvom i neovisnošću liječničkog zvanja, stoga nismo i nećemo pružati zaštitu onima koji se toga ne pridržavaju.

Ministarstvo zdravstva, a sigurni smo i svi liječnici koji su položili Hipokratovu zakletvu, izražava zgražanje i nevjericu nastavno na navedeni događaj”, priopćili su iz Ministarstva zdravstva za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!