Bulj odgovorio pravobraniteljici, traži njene dopise upućene SNV-u

Vijesti 16. ruj 202412:02 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter reagirala je na potez gradonačelnika Sinja Mire Bulja, kojim je zabranio održavanje izložbe "Susret na Tromeđi" suvremene hrvatske fotografkinje Inije Herenčić, iz razloga što ju je organiziralo Srpsko narodno vijeće.

Pravobraniteljica je Bulju dala rok od 15 dana da se očituje o zabrani izložbe. Sada je stigao i odgovor sinjskog gradonačelnika koji prenosimo u cijelosti.

“Poštovana pučka pravobraniteljice,

ne vidim na temelju kojih ovlasti bi Vaša institucija izabranom gradonačelniku propisivala kakvu će politiku provoditi i s kojim institucijama i udrugama će surađivati ustanove za koje sam kao izabrani dužnosnik odgovoran.

Naime, pozivam Vas da ponovno dobro pročitate moje izjave u kojima jasno objašnjavam iz kojih razloga ne želim suradnju gradskih ustanova Grada Sinja sa Srpskim narodnim vijećem.

U svom dopisu me podsjećate da obavljate poslove središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije.

U skladu s time, molim da mi dostavite sve Vaše dopise upućene Srpskom narodom vijeću koje, u svom tjedniku Novosti, redovito vrijeđa hrvatske branitelje, moje suborce i Domovinski rat u kojem smo sudjelovali, a koji nam je omogućio demokraciju i slobodu.

“Ne sumnjam da ste opetovano reagirali prema SNV-u”

Uvjeren sam da Vam izrazito smeta takva diskriminacija i vrijeđanje hrvatskih branitelja, stoga ne sumnjam da ste opetovano reagirali prema SNV-u.

Nadalje, osim djelovanja tog tjednika, razlog mog odbijanja suradnje sa Srpskim narodnim vijećem je i u djelovanju i izjavama vodećih ljudi SNV-a koji svojim postupcima podupiru politike usmjerene protiv hrvatske države.

Kao predstavnicu hrvatske institucije, podsjećam Vas da je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u vrijeme obilježavanja Oluje bio u Bačkoj Palanci i stajao iza srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića dok je Vučić modernu hrvatsku državu uspoređivao s nacističkom Njemačkom.

Uz to, predsjednik Savjeta SNV-a Dejan Jović se složio s izjavom Pere Kvesića da je samo zamisao stvaranja hrvatske država nakaradna i retardirana.

Vjerujem da ste kao pučka pravobraniteljica reagirali na takve izjave i osudili takvo ponašanje kao diskriminaciju svih onih koji su dali živote za stvaranje slobodne države Hrvatske – ili je i Vama zamisao stvaranja hrvatske države nakaradna?

Poštovana pučka pravobraniteljice, zanima me koliko ste puta reagirali i poslali dopise vezano uz medijsku diskriminaciju i vrijeđanje uvjerenja i osjećaja većine hrvatskog naroda u dijelu medija od tjednika Novosti pa nadalje.

Prije nego nastavimo naše malo dopisivanje, molim Vas da mi pošaljete i Vaš dopis gradonačelniku Grada Zagreba koji je udruzi koja djeluje u njegovom gradu zabranio korištenje javnih površina i postavljanje zastava na gradske jarbole.

Isto tako Vas ljubazno molim da mi proslijedite dopis Vaše institucije upućen gradskoj vlasti Grada Pule zbog zabrane koncerta mog suborca i poznatog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u pulskoj Areni.

U iščekivanju preslika tih dopisa i vaših reakcija na navedene slučajeve srdačno pozdravljam Vas, vladajuću većinu koja Vas je predložila kao i premijera Plenkovića, potpredsjednika Hrvatskog sabora Ivana Penavu i predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava Milorada Pupovca.

P.S. Naložio sam službama da naprave prostora u pisarnici Grada Sinja pa ćemo biti spremni zaprimiti sve te silne dopise koje sam od Vas zatražio”, poručio je Bulj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare