Možemo!: Hrvatske institucije kontinuirano ne štite žene

Vijesti 06. ruj 202413:41 0 komentara
Neva Zganec/PIXSELL

Dva nova slučaja, ubojstvo žene u Zagrebu od strane bivšeg partnera i vraćanja ginekologa osuđenog za silovanje pacijentice na radno mjesto u KBC Osijek, dokazuju kako hrvatske institucije kontinuirano ne štite žene, kazale su u petak saborske zastupnice Možemo! Sandra Benčić i Ivana Kekin.

„Oba slučaja pokazuju koliko institucije ove zemlje ne ispunjavaju svoju funkciju, ne da su propustile zaštititi žrtve nasilja u oba slučaja nego su aktivno zaštitile same nasilnike”, rekla je Kekin na konferenciji za novinare.

Jučerašnji slučaj femicida, navela je, sedmi je slučaj ove godine uz dva pokušaja ubojstva iz vatrenog oružja.

„Jučerašnji slučaj femicida klasičan je primjer femicida koji nam zorno ocrtava koliko je femicid predvidiv i koliko je femicid spriječiv, ocrtava i da jedino što je Plenkovićeva vlada u tri mandata napravila po pitanju Istanbulske konvencije je stavljanje femicida kao kaznenog djela u Kazneni zakon i koliko je to nedovoljno”, dodala je.

Žrtva je nasilnika prijavila i policija ga je privela,  a sudac odredio mjeru zabrane približavanja i pustio ga. „Taj postupak suca je krvavo ogledalo toga koliko se u našem društvu nasilje nad ženama ne prepoznaje, ne prevenira, tolerira i normalizira”, ustvrdila je Kekin.

Istaknula je da postoje jasni prediktori femicida i da ga je moguće spriječiti te pozvala Vladu da ozbiljno pristupi implementaciji Istanbulske konvencije,  te prihvati odgovornost za propuste institucija ove države koji dovode do toga da je nasilje nad ženama u Hrvatskoj svakodnevica.

Drugi slučaj ginekologa iz Osijeka, kazala je Benčić, zorno pokazuje da se ne radi o manjku institucionalnih mehanizama, o zakonskim rupama ili o tome da suci, državno odvjetništvo i druge institucije koje su odgovorne za prevenciju i kažnjavanje nasilja, nemaju potrebne alate.

Postojali su alati koje je sud mogao iskoristiti da nikada ne dođe do situacije da čovjek osuđen za silovanje na radnom mjestu i dalje pregledava žene u KBC-u Osijeku, mogao je primjerice izdati mjeru opreza zabrane obavljanja djelatnosti do pravomoćne presude, tvrdi.

“Sudovi to ne rade ne zato što nemaju alate, nego zato što ne postoji svijest o važnosti borbe protiv rodno-uvjetovanog nasilja, zato što žene zaista jesu drugotne u ovoj zemlji”, rekla je .

Benčić je poručila da borba protiv nasilja mora krenuti hitno u drugom smjeru, mora ići u smjer promjene sustava vrijednosti , u smjeru borbe protiv patrijarhata, protiv predrasuda zbog kojih dolazi do ovakvih odluka i u smjeru odgovornosti svakog u lancu tko donosi odluke.

„Problem je da je ovo država koja mrzi žene i taj problem moramo krenuti rješavati”, ističe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!