Možemo predstavio svoje prioritetne teme na jesenskom zasjedanju Sabora

Vijesti 17. ruj 202413:08 0 komentara
Možemo predstavio svoje prioritetne teme na jesenskom zasjedanju Sabora
Patrik Macek/PIXSELL

Klub zastupnika Možemo! predstavio je u utorak na konferenciji za medije svoje prioritetne teme u jesenskom zasjedanju Sabora a koji se, kako je rečeno, u velikom dijelu odnose na ključna pitanja građana vezana za njihovu egzistenciju i ostvarenje njihovih temeljnih prava.

Sandra Benčić je najavila interpelaciju o radu vlade u sektoru energetike kojom se otvaraju pitanja ‘neispunjenog obećanja premijera Andreja Plenkovića o promjeni modela upravljanja u INI, koje je dao nakon ogromne pljačke od milijardu kuna u INI’. To se nikada nije dogodilo, kazala je.

Dio interpelacije tiče se pitanje građanske energetike i solarizacije Hrvatske, zatim pitanje gubitka kontrolnog udjela države u Petrokemiji, kazala je i kao ključnu stvar najavila bavljenje stanjem elektroenergetske mreže i zelenom tranzicijom u energetici.

Možemo će također postaviti pitanja stambene politike i s njom povezane porezne politike gdje će predstaviti čitav niz inicijativa i zakonodavnih i programskih kako bi država preuzela odgovornost za stambenu politiku i prestala se pretvarati da je tržište to koje uređuje stambenu politiku, ustvrdila je.

Možemo priprema inicijativu za ukidanje poreza na mirovine

Kazala je da mirovine treba sustavno podići, pri čemu je kazao da Možemo priprema zakonsku inicijativa za ukidanje poreza na sve mirovine koje su do visine prosječne plaće.

Ivana Kekin, kandidatkinja za predsjednicu države je ustvrdila da je pod vladom Andreja Plenkovića nastupila ubrzana privatizacija zdravstvenog sustava i to na način da se privatiziraju oni dijelovi koji su naplativi, dok se oni dijelovi koji nisu isplativi, poput primarne zdravstvene zaštite ili cijelih segmenta kao što je mentalno zdravlje, prije svega djece i mladih, „puštaju niz vodu“.

Samo jedan projekt u zdravstvu, nedostatak liječnika

“Tu situaciju možda najbolje odražava činjenica da u sve tri njegove vlade postoji samo jedan strateški projekt u području zdravstva i to je privatna bolnica Medicom, dakle čovjeka koji ima optužnicu i koji je iz hrvatskog javnozdravstvenog sustava izvukao više od milijardu kune”, kazala je.

Podsjetila je da 40 posto trenutnih liječnika obiteljske medicine u roku od pet godina ide u mirovinu. Nas do kraja ovog mandata Andreja Plenkovića čeka potpuni slom primjene zdravstvene zaštite, kazala je i dodala da je najakutniji problem skrb za mentalno zdravlje djece i mladih.

Možemo se zauzima za to da se liječnicima kojima je podignuta optužnica automatski privremeno oduzima licenca za rad, naglasila je Kekin referirajući se na aktualni slučaj osječkog ginekologa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!