Objavljena nova lista najtraženijih zanimanja

Ekonomija 04. ruj 202409:27 0 komentara
Europska komisija: Blagi porast očekivanja u hrvatskom gospodarstvu.
Pexels/Ilustracija

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u kolovozu je na godišnjoj razini pao za 3,5 posto, što je njegov najveći pad od travnja ove godine, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

“Nakon rasta OVI indeksa u lipnju i srpnju za 0,4 te 1,6 posto, u kolovozu je na godišnjoj razini zabilježen pad indeksa od 3,5 posto, najveći pad od travnja ove godine te šesti pad godišnje stope u 2024.”, istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Desezonirana vrijednost indeksa u odnosu na prethodni mjesec, navode EIZ-ovi analitičari, pala je i u srpnju i u kolovozu, i to za 2,1 posto.

“S obzirom na to da se radi o ljetnim mjesecima kada je broj oglasa obično manji, treće tromjesečje mjereno u odnosu na drugo tromjesečje obično bilježi pad. Vjerujemo da će tako biti i ove godine, s time da bi sudeći prema srpnju i kolovozu moglo završiti na otprilike -1,2 posto, usporedivo s istim razdobljem godinu dana ranije.

Značajno usporavanje vidljivo je i na originalnim podacima prema kojima bi godišnja stopa rasta u trećem tromjesečju mogla biti najniža od početka 2021., ali za konačni sud treba pričekati podatke za rujan”; napisali su stručnjaci EIZ-a.

Pala potražnja za građevinarima

Najtraženijih pet zanimanja ostalo je nepromijenjeno u odnosu na kolovoz prošle godine – prodavač, konobar, skladištar, kuhar i vozač – ali su kuhar i vozač zamijenili mjesta.

Najveći pad na rang ljestvici najtraženijih zanimanja imali su građevinski radnici, sa sedmog mjesta na 14., a najveći rast informatičari, liječnici i radnici u financijama, koji su s 18., 22. i 24. mjesta godinu dana ranije “skočili” na 13., 17. i 19. najtraženije zanimanje u kolovozu ove godine.

Najveći doprinos stopi rasta oglasa dali su oglasi za referente, knjigovođe i prodavače, dok su najveći negativan doprinos imali građevinski radnici, vozači, auto serviseri, konobari, teleoperateri i učitelji, navode iz EIZ-a.

Niska i srednja kvalifikacija

Udio oglasa u kojima su se tražila niska i srednja kvalifikacija blago je pao u godinu dana, na 14,9 i 61,3 posto, dok se udio oglasa s visokom kvalifikacijom povećao na 23,8 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

Jadranske regije ostvarile su rast broja oglasa na godišnjoj razini, i to od 3,1 posto. Istovremeno, broj oglasa snažno je pao u istočnoj Hrvatskoj, za čak 19 posto. Više od polovice klasificiranih zanimanja imalo je pad broja oglasa u istočnoj Hrvatskoj, pri čemu su prednjačila zanimanja vozača, kuhara i građevinskih radnika.

Pad broja oglasa zabilježen je i u središnjoj Hrvatskoj, za umjerenih 1,4 posto. Međutim, napominju iz EIZ-a, s obzirom na to da na tu regiju otpada 59 posto svih oglasa, negativan doprinos ukupnoj stopi rasta iznosio je čak 0,9 postotnih bodova. U središnjoj Hrvatskoj najviše je pao broj oglasa u zanimanjima konobara, građevinskog radnika i teleoperatera, navodi se u EIZ-ovoj analizi.

Podaci su izvedeni temeljem oglasa s portala Moj Posao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!