Traži se smjena ginekologa: “Žene se osjećaju nesigurno, a institucijama ruke nisu vezane!”

Vijesti 04. ruj 202419:16 0 komentara

Natalija Havelka iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava (Osijek) u Dnevniku N1 televizije razgovarala je s našom Natašom Božić o skandalaznom slučaju u KBC-u Osijek. Podsjetimo, u toj bolnici još uvijek radi liječnik Zlatko Topolovec, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije, koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice.

“Od veljače ove godine osječke udruge okupljene oko neformalne incijative Noćni marš Osijek poslale su upit osječkoj bolnici što je poduzela u konkretnom slučaju. Oni su nam tada odgovorili da nisu upoznati sa slučajem i pozvali se na persumpciju nevinosti”, kazala je Havelka pa nastavila:

“Nakon toga smo na Noćnom maršu izašli sa zahtjevom da Vlada RH izmijeni zakon o liječništvu i uvede odredbe po kojima se liječnik koji izvrši kazneno djelo za vrijeme obavljanja dužnost, i to kazneno djelo protiv spolne slobode kao u ovom slučaju, udalji s dužnosti dok traje postupak. Odgovora još nismo dobili.”

Sve institucije – Ministarstvo zdravstva, Hrvatska liječnička komora (HLK) i KBC – pozivaju se na persumpciju nevinosti. Jesu li ruke doista vezane u ovom slučaju?

“Mi smatramo da im ruke nisu vezane, da su mogli poduzeti druge radnje da bi se zaštitila prava pacijenata, posebice prava pacijenata u budućnosti i da se preveniraju ovi slučajevi”, smatra Havelka.

Osvrnula se i izmjenu zakona koju traže. “Vezano uz izmjenu zakona u liječništvu, da bude po uzoru na izmjenu zakona u odgoju i obrazovanju gdje se djelatnici u odgojno obrazovnim ustanovama udaljuju s posla ako su učinili kazneno djelo, odnosno ako se vodi kazneni postupak za djelo protiv djece.”

“Osim toga, HLK je mogla reagirati i pokrenuti disciplinski postupak neovisno o kaznenom postupku”, dodala je.

Havelka je komentirala i kako se osjećaju žene u Osijeku s kojima je razgovarala i je li im neugodno ići u bolnicu.

“U svakom slučaju je, osjećaju se nesigurno i nezaštićeno jer sustav žene ne štiti u konkretnom slučaju, posebice njihovo ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu”, navela je.

Podsjetimo, na društvenim mrežama pokrenuta je inicijativa da se pošalje 1000 mailova u 24 sata ključnim institucijama u zdravstvu sa zahtjevom za smjenu ginekologa, a prema posljednjim informacijama kojima N1 raspolaže, poslano je više od 2000 mailova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!