Doznajemo: Onog nevjerojatnog prevaranta policija opet uhitila jer je ulagačima uzeo golem iznos

Crna kronika 04. lis 202415:10 0 komentara
N1

Zbog prijevare teške gotovo 1,2 milijuna eura danas je ponovno uhićen 54-godišnji Željko Žderić, prevarant o kojem je N1 prvi pisao. Ulagačima je, kako je utvrđeno, obećavao financijsku dobit, no na kraju im je samo uzeo ogroman novac.

Policija je potvrdila da je uhićen čim mu je istekao istražni zatvor zbog krivotvorenja u kojem je bio od travnja ove godine. Kriminalističko istraživanje provedeno je u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu.

Kako je našao nove žrtve?

Istražitelji PU splitsko-dalmatinske utvrdili da postoji sumnja da je u svibnju 2022. Žderić započeo s varanjem svoje stranaca koje je upoznao u Hrvatskoj. U to vrijeme boravio je u Istri, a njima se predstavio kao Saša Vuk. To je samo jedan od desetak lažnih identiteta koje je koristio.

Zatim ih je upoznao sa svojim 61-godišnjim poslovnim partnerom, inače državljaninom SAD. Uvjeravali su ih da zapravo predstavljaju tvrtku iz Švicarske, te im predložili poslovnu suradnju.

Radilo se o ulaganjima u nekretnine i rudarenje, pri čemu su im obećavali financijsku dobit iako su, navodi policija u kaznenoj prijavi, znali da je to laž, odnosno da oštećeni neće ostvariti nikakvu financijsku dobit.

Lažni ugovor o ulaganju

Ulagači su vjerovali da je ono što Žderić priča istina, pa su na kraju sačinili i ugovor o zajedničkom ulaganju. Međutim, ugovor je bio fiktivan, a prema njemu su Žderić i njegov poslovni partner bili navedeni kao osobe koje zastupaju interese švicarske firme. Ulagači su u ugovoru naveli svoja stvarna imena i imali su ulogu fizičkih osoba.

Istražitelji su utvrdili da cijelo vrijeme ulagači nisu sumnjali u prevaru, već su potpisali ugovor i na osnovu njega od svibnja do listopada 2022. sa svojih računa prema uputi osumnjičenog Žderića i njegovog kompanjona uplatili ukupno 1.194.367,90 eura u kriptovalutama. Novac su prebacivali s jedne na drugu platformu za trgovinu kripto valutama.

Kako stoji u kaznenoj prijavi, počinitelji su ulagače cijelo vrijeme držali u zabludi odnosno tvrdili su im da posao još nije krenuo i da će im financijska dobit uskoro stići. To, utvrdili su istražitelji, nije bila istina.

“Dakle, navedenim radnjama 54-godišnjak i 61-godišnjak su u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi za sebe ili drugog, zajednički i dogovorno i s unaprijed smišljenom prijevarnom namjerom, oštećene doveli i održavali u zabludi lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica da će svojim ulaganjem ostvariti financijsku dobit iako su znali da to nije istina te ih tako naveli da na štetu svoje imovine nešto učine čime su počinili kazneno djelo prijevare iz čl. 236 st. 2. Kaznenog zakona. Danas je 54-godišnjak uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku”, potvrđeno je iz PU splitsko-dalmatinske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!