Gdje su žene? Ni novi saziv Sabora nije ispunio kvotu, manje ih je nego dosad. A tek Vlada…

Vijesti 17. svi 202410:04 0 komentara
Robert Anić/PIXSELL

Novi saziv Hrvatskog sabora, koji je konstituiran u četvrtak, nije donio i novi iskorak u zastupljenosti žena. Sada ih je manje u odnosu na prošli saziv, a i dosadašnji broj članica Vlade je - prepolovljen.

Predsjedniku HDZ-a te starom, ali i novom predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s raznih strana se zamjeralo kada je u rano proljeće, uoči parlamentarnih izbora, najavio da će liste HDZ-a u svim izbornim jedinicama predvoditi muški članovi stranke. Kritičarima je Plenković tada gurao pod nos podatak da HDZ u tadašnjem, sada već prošlom sazivu, ima više zastupnica nego ikad dotad.

“Za razliku od oporbenih stranaka, HDZ danas u Hrvatskom saboru ima 19 zastupnica. HDZ u Klubu u Saboru ima zastupnica koliko sve nezavisne zastupnice, SDP, Socijaldemokrati, Most i Domovinski pokret zajedno. Dakle, njih pet svi skupa imaju koliko imamo samo mi – 19”, pohvalio se Plenković sredinom ožujka.

Danas, dva mjeseca kasnije, u novom sazivu Sabora HDZ ima manje zastupnica nego tada – 14.

U Saboru tri žene manje, u Vladi ostale samo dvije

Nakon što je u prošlom, desetom sazivu Sabora zastupljenost žena bila najveća dotad – trećinu saziva činile su žene, njih 51 – novi saziv korak je unatrag jer ih je sada manje – 48.

A tek s novim sastavom Vlade premijer Plenković nema razloga hvastati se zastupljenošću žena. U onoj prošloj bile su četiri – tri ministrice (Nina Obuljen Koržinek, Marija Vučković i Nikolina Brnjac) te potpredsjednica Vlade bez portfelja, SDSS-ova Anja Šimpraga. Sada su ostale dvije – Plenkovićevo “zlato” Obuljen Koržinek na čelu Ministarstva kulture i medija te Marija Vučković koja će vođenje resora poljoprivrede, prepuštenog Domovinskom pokretu, zamijeniti resorom zaštite okoliša i održivog razvoja. DP, očekivano, nije u Vladu doveo ni jednu ženu.

“Diskriminacija” u Možemo

Najviše zastupnica u novom sazivu Sabora ima SDP – 16. U prošlom sazivu ta je stranka imala 7 zastupnica, ali nominalno im valja pribrojiti i pet iz redova Socijaldemokrata koje su 2020. u Sabor ušle kao SDP-ovke, a prije raskola u stranci. Možemo! s pridruženom Novom ljevicom u prošlom sazivu imao je pet zastupnica, a sada ih je osam, s tim da su sada udvostručili uupan broj mandata. U Klubu zastupnika Možemo! osam je žena i dvojica muškaraca.

U prošlom sazivu Domovinski pokret nije imao nijednu zastupnicu, a sada imaju jednu – Dubravku Lipovac Pehar.

Na oba zastupnička mjesta stranke Centar zasjele su žene – Marijana Puljak i Viktorija Knežević, s tim da je potonja zamjena Ivici Puljku koji je odlučio ne ići u Sabor, nego zasad ostati samo gradonačelnik Splita. SDSS ima dvije zastupnice – Šimpragu i Draganu Jeckov, a po jednu (i jedinu) GLAS – Anku Mrak Taritaš i Stranka s imenom i prezimenom – Daliju Orešković. Tu su i tri nezavisne zastupnice – Marijana Petir, Vesna Vučemilović koja je nakon izbora napustila Hrvatske suvereniste te Marija Selak Raspudić koja se nakon izbora rastala od Mosta.

Trinaest zastupnica “čuvaju” mjesta muškima

I to je – to. Jedva trećinu Sabora čine žene, iako ih je 52 posto u ukupnom broju stanovnika. Žene u politici i dalje ostaju podzastupljene.

Tu lošu sliku dodatno kvari podatak da su čak 16 zastupnica prisegnule u četvrtak kao zamjenske zastupnice. Od njih 16 tek tri su ušle kao zamjene ženama, a preostalih 13 u Saboru su zamjene muškarcima koji su otišli na funkcije u izvršnoj vlasti ili ostali na sadašnjim dužnostima nespojiima sa zastupničkom dužnošću.

U bilo kojem trenutku zastupnici s izvornim mandatima mogu iste aktivirati i doći u Sabor, tako da su tih 16 zastupnica na neki način čuvarice fotelja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!