Lužički Srbi strahuju od uspjeha AfD-a

Vijesti 04. srp 202413:20 0 komentara
Prosvjed protiv AfD-a u Njemačkoj
Ina FASSBENDER / AFP / Ilustracija

Pripadnici manjine Lužičkih Srba strahuju od mogućeg uspjeha desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) na predstojećim izborima u saveznim pokrajinama u kojima mahom žive predstavnici ove manjine.

“AfD govori o potrebi podrške njemačke manjine u inozemstvu, ali ni jednom riječju ne spominje podršku manjinama u Njemačkoj”, rekao je u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel Dawid Statnik predsjednik Domowine, krovne udruge Lužičkih Srba u Njemačkoj.

Statnik smatra opasnim što AfD, što je bilo vidljivo i u predizbornoj kampanji za EU izbore na kojima je ova stranka ostvarila velike uspjehe, pitanje građana Njemačke definira kroz etnički aspekt.

“Ja vidim konkretne opasnosti po Lužičke Srbe u slučaju da AfD na jesen uđe u vlade saveznih pokrajina Brandenburg i Saska”, rekao je Statnik.

AfD-ovi političari su se u prošlosti u više navrata negativno izjasnili i glede dvojezičnosti u područjima gdje žive Lužički Srbi.

“Povijest nam je pokazala da Lužički Srbi žive dobro u zemljama koje podržavaju višejezičnosti i pluralizam”, rekao je Statnik.

Na izborima za EU parlament u lipnju AfD je u područjima u kojima žive pretežno Lužički Srbi ostvario slabije rezultate nego u ostatku saveznih pokrajina koje su nekada pripadale Istočnoj Njemačkoj, a gdje je AfD posto najjača politička stranka.

“Mislim da važnu ulogu ima činjenica da su Lužički Srbi jako privrženi svojoj katoličkoj vjeri i mislim da katoličke vrijednosti ovdje igraju važnu ulogu ako se u obzir uzmu vrijednosti koje zastupa AfD”, rekao je Statnik.

Lužički Srbi su uz Dance, Frizijce i njemačke Sinte i Rome priznata nacionalna manjina u Njemačkoj sa školama i natpisima na vlastitom jeziku.

Pripadnici ovog zapadnoslavenskog naroda pretežito žive na istoku Njemačke u području Lužičke, jugoistočno od Berlina u saveznim pokrajinama Brandenburg i Saska u kojima se u rujnu održavaju izbori za lokalne parlamente i na kojima se očekuje uvjerljiva pobjeda AfD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!