Odlične vijesti: EK kaže da je voda za kupanje u Hrvatskoj – izvrsna, u jednoj smo stvari najbolji u Europi

Vijesti 28. svi 202414:57 1 komentar
Pixabay
Pixabay

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u Europi, a na prvom mjestu kada je riječ o obalnim kupalištima, pokazuje izvješće koje u utorak objavila Europska komisija i Europska agencija za okoliš.

Prema izvješću s podacima za prošlu godinu, najveći udio izvrsnih voda za kupanje nalazi se u Grčkoj, Hrvatskoj, Cipru i Austriji. Izvješće obuhvaća 27 država članica te Albaniju i Švicarsku.

Prema direktivi o vodi za kupanje, kvaliteta kupališnih voda procjenjuje se na temelju mikrobioloških podataka, a razvrstane su na vode loše, zadovoljavajuće, dobre i izvrsne kvalitete.

Kvaliteta obalnih voda za kupanje u Europi općenito je bolja od kopnenih voda.

Od 936 kupališta testiranih 2023. godine u Hrvatskoj njih 905, odnosno 96,7 posto bilo je izvrsne kvalitete, 22 dobre i 5 zadovoljavajuće kvalitete. Nijedno nije bilo loše kvalitete.

Kada je riječ samo o obalnim kupalištima, Hrvatska je na prvom mjestu u Europi, od 894 testiranih voda njih 886 bilo je izvrsne kvalitete, što je 99,1 posto.

Što se tiče kopnenih voda za kupanja, od 42 testirana kupališta, njih 19 imalo je vodu izvrsne kvalitete, odnosno 45,2 posto, 18 je bilo dobre kvalitete i tri zadovoljavajuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare