Ova mapa predviđa kakva će klima biti za 60 godina: Hrvatsku čekaju drastične promjene

Klimatske promjene 11. srp 202413:01 0 komentara
Ova mapa predviđa kakva će klima biti za 60 godina: Hrvatsku čeka drastična promjena
Alex HALADA / AFP

Interaktivna karta pod nazivom “The Future Urban Climates” omogućuje vam istraživanje kako će klimatske promjene utjecati na vašu regiju.

Koristeći podatke Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), prostorni ekolog sa Sveučilišta Maryland Matthew Fitzpatrick uskladio je 40.581 lokaciju diljem svijeta s obližnjim mjestima koja trenutno doživljavaju klimu kakva se očekuje za tu lokaciju do 2080. godine.

Ljudi već stradavaju zbog klimatskih promjena i klimatskih ekstrema koje donose. S temperaturama koje su prošle godine dosegle predviđene ekstreme i bez naznaka da vlade i industrije značajno smanjuju emisije fosilnih goriva koje uzrokuju problem, sve je vjerojatnije da ćemo se suočiti s ekstremnijim scenarijima prikazanim na karti.

Šibenik kao Španjolska, Dubrovnik – Albanija

Što se Hrvatske tiče, Zagreb primjerice klimatski postaje – Italija, točnije regija Calabrije. Sukladno tome mijenjaju se poljoprivredne sorte koje (ne)uspijevaju na područjima zahvaćenima klimatskim promjenama.

Šibenik će, procjenjuje Fitzpatrick, biti sličan Andaluziji na jugu Španjolske, dok će Dubrovnik i Split klimatski nalikovati jugu Albanije.

Za Zagreb, recimo, piše da će biti čak 7.2 stupnjeva topliji ljeti, a kao uzrok navode jake emisije plinova. Navode i da će klima biti još suša i to za 22.3 posto. Što se zime tiče i ona će biti toplija, i to za 4.9 stupnjeva Celzijevih toplija, i 7.1 posto vlažnija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!