Plenković: Prioriteti u odnosima s BiH ostaju isti

Regija 04. ruj 202414:16 0 komentara
Plenković: Prioriteti u odnosima s BiH ostaju isti
Sastanak Andreja Plenkovica s predsjedateljicom Vijeca ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Kristo. Damir Hajdarbasic/PIXSELL

Plenković boravi u dvodnevnom radnom posjetu BiH, prvom takve vrste u njegovu trećem premijerskom mandatu.

Predsjednik vlade Andrej Plenković u srijedu je iz Sarajeva poručio da hrvatski prioriteti u odnosima s Bosnom i Hercegovinom ostaju nepromijenjeni i odnose se na očuvanje stabilnosti zemlje, potporu na njezinu putu prema EU i zaštitu prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

U srijedu je prvi sastanak imao s predsjedateljicom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Nakon toga održani su i razgovori u širem sastavu u kojemu su sudjelovali ministri mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Stalna, čvrsta i kontinuirana potpora

Plenković je pred novinarima kazao kako su prijateljski odnosi dvije države neupitni. BiH je najvažniji hrvatski susjed pa je stoga i posjet Sarajevu bio logičan izbor da se pošalje takva poruka.

“Želimo biti stalna, čvrsta i kontinuirana potpora BiH na njezinu putu prema Europskoj uniji”, kazao je Plenković.

Očekuje da će sada slijediti nova faza odlučnije provedbe reformi u BiH. Hrvatska joj u tome kani pomoći zbog čega je s BiH i potpisan ugovor o europskom partnerstvu pa će povjerenstvo u kojemu su i hrvatski stručnjaci raditi kako bi pomoglo znanjem i iskustvom u pregovaračkom procesu.

Kazao je kako je u planu još jedna zajednička sjednica vlada dviju država s ciljem da se intenzivira suradnja, a podsjetio je i da gospodarska razmjena stalno raste pa Hrvatsku pozicionira kao najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera BiH.

Istaknuo je potrebu donošenja reformskih zakona, uključujući izborni.

“On je ključan za kvalitetno funkcioniranje svih institucija BiH. Smatramo da sva tri konstitutivna naroda trebaju biti ravnopravna”, kazao je Plenković istaknuvši kako sadašnji način biranja članova Predsjedništva BiH stvara lošu atmosferu i šteti uzajamnim odnosima u BiH.

Pohvalio je napore koje BiH poduzima na gradnji infrastrukture pa tako i gradnju koridora V c, što je i u interesu Hrvatske koja će autocestu na svom teritoriju, kako je najavio, dovršiti do proljeća iduće godine.

Ponovio je ponudu BiH da se prirodnim plinom opskrbljuje preko Hrvatske novim plinovodom od Zagvozda prema Posušju oko čega se moraju dogovoriti u BiH.

“Želimo unutarnji konsenzus i spremni smo pomoći sa svoje strane”, kazao je Plenković.

On vjeruje kako BiH ima dobre izglede nastaviti svoj europski put jer i novu Europsku komisiju predvode pučani, odnosno Ursula von der Leyen koja je dokazani zagovornik proširenja Unije.

Plenković želi da BiH u narednih pet godina bude među zemljama koje će biti dio procesa proširenja.

Izborna kampanja usporava sve

Hrvatska je bila među državama koje su snažno zagovarale da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU i da joj se odobri početak pristupnih pregovora, što se i dogodilo u ožujku, ali od tada zbog unutarnjih prijepora u toj zemlji nisu napravljeni bitni pomaci u provedbi reformi nužnih za formalno otvaranje pregovaračkog procesa.

Svađe političara u BiH učestale su od proljeća pa zbog toga nije usuglašen ni program reformi koji bi trebao omogućiti pristup fondu vrijednom šest milijardi eura, osmišljenom kao potpora Planu rasta za zapadni Balkan.

Nisu usvojeni ni zakoni koje je EU postavila kao uvjet za formalni početak pregovora poput zakona o sudovima, a BiH do danas nema pregovarački okvir niti je imenovala osobu koja bi trebala biti glavni pregovarač.

Neki od ključnih političara u BiH, mediji i analitičari sve to pripisuju kampanji uoči lokalnih izbora zakazanih za 6. listopada uz ocjenu kako će se i retorika i postupci promijeniti kada se završe.

Bosanskohercegovačka premijerka Krišto potvrdila je ocjenu da su reformski procesi u zemlji u blokadi istaknuvši da na njihovom otklanjanju i osobno pokušava raditi.

“U situaciji smo, dobro poznatoj, pred lokalne izbore i BiH svake dvije godine imamo kampanje pa je u takvim trenucima zbog složenih odnosa donošenje odluka u BiH otežano, odnosno gotovo nemoguće”, kazala je Krišto. Dodala je da se ipak nada napretku nakon izbora, uključujući i izborni zakon.

“To jako opterećuje odnose u BiH pa tako i njen europski put”, kazala je Krišto dodajući kako je nužno napokon riješiti pitanje legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u tijelima vlasti na svim razinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_3

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!