Velika pljačka INA-e: Podignuta optužnica protiv sedam osoba i jedne tvrtke, šteta 160 milijuna eura!

Ekonomija 21. kol 202409:52 > 10:45 0 komentara
Slavko Midzor / Pixsell / ilustracija

USKOK je u srijedu, nakon dovršene istrage, podnio optužnicu protiv sedmero okrivljenika predvođenih bivšim direktorom u Ini Damirom Škugorom zbog nezakonite trgovine prirodnim plinom kojom je INA oštećena za gotovo 160 milijuna eura.

Uz Damira Škugora optužnica je podignuta protiv njegova oca Dane, bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josipa Šurjaka, njegova poslovnog partnera Gorana Husića, bivše direktorice Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, direktora tvrtke EVN Croatia Plin Vlade Mandića i bivšeg rukovoditelj Prodaje plina i energije Ine Stjepana Leke, koji je bio Škugorov zamjenik.

Tužiteljstvo ih tereti da su plin koji su kupovali od Ine prodavali po deseterostrukoj cijeni i time počinili niz kaznenih djela – od zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca.

USKOK je, ne otkrivajući identitete optuženika, izvijestio da se radilo o složenoj istrazi tijekom koje su ispitani brojni svjedoci, proveden je niz vještačenja (telekomunikacijsko vještačenje, dva knjigovodstveno-financijska vještačenja u okviru kojih je pregledano oko 250 računa, tri informatička vještačenja te vještačenje iz područja energetike – tržišta plina).

Nadalje su izvršene pretrage i analiza 39 raznih tehničkih uređaja koji su od okrivljenika oduzeti prilikom pretraga njihovih domova i drugih prostorija (prijenosna računala, mobiteli, serveri, uređaji za pohranu podataka) s kojih je presnimljeno oko 3.500 GB podataka.

Također su putem međunarodne pravne pomoći ispitani svjedoci, pribavljeni bankovni podaci i provedene privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi, priopćio je USKOK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!