Politički analitičar izdvojio jednu rečenicu opozicije u Srbiji nakon izbora: Poražavajuća je…

Vijesti 03. lip 202417:50 0 komentara

Profesor s Fakulteta političkih znanosti Višeslav Raos u Newsroomu je s našom Ankom Bilić Keserović komentirao rezultate lokalnih izbora u Srbija na kojima je SNS Aleksandra Vučića proglasio pobjedu u Beogradu i većini općina i gradova. Raos je također komentirao i europske izbore.

Raos navodi da Vučić stalnim izborima iscrpljuje građane. “Vučić može biti zadovoljan što ispada da oporbu veže jedino to što bi htjeli smijeniti SNS.”

Nositelj oporbene liste “Dr. Dragan Milić”, liječnik Dragan Milić, izjavio je na temelju preliminarnih rezultata da je “od večeras Niš slobodan grad” i da “nikada više nevidljiva beogradska ruka” neće upravljati tim gradom.

“Sama činjenica da govore u kategorijama slobodan ili neslobodan grad je dosta poražavajuća za naše susjede”, navodi Raos.

Europski izbori

Raos se slaže s ocjenom da se čini da su europski izbori drugorazredni po važnosti. “To su svugdje izbori drugog reda što znači da građaniili neće izaći ili glasaju da bi kaznili Vladu. Kao da su se umorili i stranke i građani, kampanja je tiha.”

Govoreći o mogućoj raspodjeli mandata, Raos navodi da je ovo najizglednija varijanta za EP: HDZ 5, SDP 3, Možemo 2, DP 1, Most 1.

Naveo je i nekoliko važnih tema koje će biti važne u sljedećih pet godina. Prva je zelena tranzicija. “Imate raspravu kad bi se trebalo zabraniti nove aute na dizel i benzin. U Hrvatskoj će vjerojatno biti odljev starih vozila prema ne-članicama EU-a, prema BiH i Srbiji primjerice. I turizam ima tu ekološku komponentnu, gradovi nisu održivi…”

Druga važna tema je pakt o migracijama. “Desnica smatra da to nije dovoljno za osigurati granice, a lijeve kritike su da to nije humano.”

Zatim je tu i pomoć Ukrajini i proširenje EU-a. “Iz hrvatske perspektive nama su važne te susjedne zemlje, da uđu što prije u EU, posebno nam je važno za BiH.”

Navodi da će biti važn o i pitanje može li se EU širiti dalje ako ne reformiramo postojeće institucije, EK prvenstveno, je li preglomazna.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!