Politički analitičar: Uloga Selak Raspudić me podsjeća na ulogu Škore

Vijesti 27. lip 202413:35 0 komentara

Politički analitičar Davor Gjenero uključio se u emisiju N1 Studio Uživo gdje je s našim Ilijom Jandrićem razgovarao o potencijalnim kandidatima za predsjednika Republike i kandidaturi aktualnog predsjednika Zorana Milanovića objavljenoj u srijedu.

“Ništa neočekivano, svi smo znali da Zoranu Milanoviću ne preostaje nego kandidirati se za predsjednika Republike. Već je govorio o tome kako se ne namjerava ponovno kandidirati za predsjednika, ali čovjek je premlad za mirovinu, a prestar za naučiti nove trikove. Nije se uspio profilirati na tržištu rada i nema alternativnu karijeru”, jasan je Davor Gjenero.

Propala kandidatura za premijera glasnije bi odjeknula u drugim zemljama

Što se tiče šansi da bude ponovno izabran uzevši u obzir neuspješnu kandidaturu za premijera na parlamentarnim izborima, Gjenero je rekao kako bi “takva kandidatura u svakoj ozbiljnoj parlamentarnoj demokraciji i zemlji s višom razine političke kulture značila kraj njegove političke vidljivosti.”

“Po svemu sudeći on je u najboljoj poziciji prije ovih izbora, međutim možda se nije naodmet sjetiti situacije iz 2014. kada je Ivo Josipović, koji je puno ozbiljniji političar i javna osoba, kada je uzlazio u kampanju za drugi krug, bio tijesno poražen od gospođe Kolinde Grabar Kitarović prije svega ne radi glasova iz dijaspore, već glasova s teritorija RH.”

“Ovog puta Milanović izlazi s retorikom kako treba zaštititi sustav kako ne bi svi izvori vlasti došli u ruke jedne političke opcije. Kada bi se radilo o demokratskom političaru, a ne čovjeku sklonom kršenju Ustava i političkim uzurpacijama, to bi bila zdrava pa čak i liberalna retorika. Nažalost, on sa sobom nosi tu svoju veliku političku ambiciju koja se sad odražava na blokiranju političkog sustava. Suočeni smo s prijetnjom blokade 6. srpnja koja pada na izrazito neugodan trenutak – radi se o blokadi vezanoj uz izbor ravnatelja SOA-e.

Na pitanje koliko će sukob s premijerom Andrejem Plenkovićem utjecati na Milanovićev uspjeh, Gjenero ističe da nikad nismo prije Milanovića imali “destruktivan sukob”: “Imali ste zanimljivu kohabitaciju između Stjepana Mesića i Ive Sanadera, Mesića i gospođe Jadranke Kosor koji je djelovao očinski i pokroviteljski.”

Koji protukandidati bi mogli biti opasni za Milanovića?

“Važno je da protukandidat bude njegova suprotnost, da bude čovjek koji je euroatlantski i europski orijentiran, da bude vrlo skrupulozan prema Ustavu, temeljnih liberalno-demokratskim kategorijama, pristojnost je vrlo važan element koji mora nositi. Pomirljivost, umjerenost, izbjegavanje konfrontacija koje je Milanović unosio u društvo tijekom obje svoje funkcije.”

“Ivan Anušić vodi jedan jako važan sustav u Vladi, prevažan je sadašnjoj administraciji, Oleg Butković to radi u drugom segmentu. Ne mislim da su to stvarni kandidati.”

“Mislim da to može biti Davor Ivo Stier koji je izrazito pristojan, koncilijantan čovjek”, rekao je Gjenero.

“Što se tiče Marije Selak Raspudić ne vidim da bi mogla biti izazov za Milanovića, upravo suprotno. Njena uloga me podsjeća na ulogu koju je imao Miroslav Škoro. Čini mi se da se ovdje radi o kandidatkinji koja bi trebala pokušati odvojiti dio desnog biračkog tijela od HDZ-a i u drugom krugu ga prepustiti Milanoviću,” zaključio je Gjenero i dodao da se “tu ne radi o antagonističkoj kandidaturi” stoga ne vidi preveliku prijetnju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!