Politolog: Plenkoviću bi veći uspjeh bio prestići Tuđmana nego odlazak u NATO

Vijesti 11. tra 202312:38 1 komentar
N1

Mogući odlazak premijera Andreja Plenkovića na čelo NATO-a i hoće li taj odlazak dovesti do izvanrednih izbora komentirao je politolog i profesor s Hrvatskog katoličkog sveučilišta Jakov Žižić.

Žižić o Plenkovićevom vještom izbjegavanju davanja odgovora na ovo pitanje kaže da bi ovaj slučaj usporedio s onim od prije pet godina kad se Plenković spominjao kao Spitzenkandidat EPP-a za šefa Europske komisije.

“Tad je Plenković nekako više prihvaćao sve te kombinacije i bilo mu je stalo i o tome je govorio više. U ovom trenutku mu sad to i nije toliko važno kao prije pet godina kad je dokazivao svoju važnost u Bruxellesu vezano za nacionalne političke odnose, a sad mu to nije toliko važno kao tada”, smatra Žižić.

Godinama se govori tome na kojoj bi poziciji u Europskoj uniji mogao Andrej Plenković nastaviti svoju karijeru, napominje politolog i dodaje: “Mislim da je u ovom trenutku Plenković prvenstveno posvećen nacionalnoj politici”.

“Ako bi Plenković pobjedio na sljedećim izborima, on bi, po broju mandata na čelu države i dužini obnašanja vlasti i na čelu HDZ-a, prestigao i Tuđmana, i to bi bio politički uspjeh gospodina Plenkovića”, smatra Žižić i dodaje da su ova nagađanja o NATO ambicijama Andreja Plenkovića klišej i “ne-tema”.

“Mislim da je prvenstveno tema da je on orijentiran na nacionalnu politiku. Ovo mu godi, ali mislim da se neće time baviti”, kaže Žižić.

Napominje da je teško govoriti o ambicijama premijera, ali da je puno veći politički uspjeh premašiti dužinu Tuđmanovih mandata.

“No, ako bi postojale pozicije koje bi odgovarale premijeru Plenkoviću za nekakav politički napredak, to su u prvom redu predsjednik Europskog vijeća, Europske komisije ili visoki povjerenik za vanjsku politiku, ali to ne ovisi samo o njemu, uz sav ugled i relevantnost koju ima u tim europskim krugovima, ne ovisi sve ni o njemu, već o konstelaciji snaga u Europskom parlamentu”, kaže Žižić.

“Sve ide prema tome da ćemo imati redovne izbore”

Smatra kako se u ovom trenutku ne naziru izvanredni izbori i da se europski izbori i parlamentarni neće staviti u isti dan, što se govorili u javnosti.

“Ako bi bili neki izvanredni izbori, bit će iza sezone u rujnu, ali za sad sve ide prema tome da 2024. imamo redovne europske izbore i redovne parlamentarne”, kaže Žižić.

Politolog smatra i kako će HDZ-u za izbore biti jako važmno dobiti jednu centrističku, tehnokratsku opciju s kojom bi oni mogli koalirat kako bi pridobili “ćudljive” birače. “HDZ-u bi odgovaralo da se oko Damira Vanđelića i Marka Jelića formira taj jedan blok jer oni imaju ideju o bavljenju efikasnošću države i upravljanjem, ne zanima ih ideologija, i u biti oni mogu sa svakim. I tu bi HDZ, ako bi mu nedostajalo 10-ak ruku, u toj tehnokratskoj opciji mogao pronaći pomoć i to bi mu puno značilo”, kaže Žižić.

Govorio je i o SDP-u. Smatra kako SDP ima demografske probleme jer je to stranka s najstarijim glasačima. “Oni su stožerna, lijeva stranka, jer oni za razliku od Možemo, imaju konturu lijeve stranke. No, ako bi igrali na način da suprostave Plenkoviću nekakvog karizmatičnog vođu, koji bi mu trebao parirati, igrali bi na pogrešnom polju jer ljudi nemaju povjerenja u vodstvo Peđe Grbina“, smatra Žižić i dodaje: “SDP realno mora spašavati svoju poziciju, prvenstveno sačuvati ono što imaju”.

“HDZ se legitimirao kao stranka koja rješava probleme”

Komentirao je i mogućnost da obnova Banovine, dobrim dijelom bude gotova baš u trentuku kad krene kampanja za parlamentarne izbore. “HDZ se legitimirao na način da su oni stranka koja rješava probleme građana. Tako da im je to dosta važno i s te strane, obnova Banovine, bila bi pokazatelj da su stranka koja rješava probleme”, kaže Žižić.

A na pitanje ima li gorućih problema koji bi mogli odvući glasove HDZ-u nekoj drugoj stranci, Žižić kaže kako da su ova pitanja odlaska u NATO ne-tema i dodaje da je HDZ-u važno, kao i Plenkoviću da su oni ti koji rješavaju probleme. “Dobar indikator njegovih namjera će biti tempirani ulazak Plenkovića u resor ministra i rješavanje problema, na čemu se i gradi ta njegova karizma. To će biti jako važno i to će govoriti o njegovim budućim planovima i njegovoim ambicijama”, kaže Žižić.

Smatra da bi HDZ-u bilo jako teško izaći iz trasiranog, centrističkog, tehnokratskog puta na kojeg je postavio Andrej Plenković. “Mislim da je Plenković trasirao put i onaj tko dolazi iza njega, morat će nastaviti taj njegov put”, smatra Žižić i da će nakon Plenkovića puno stranačkih prvaka morati se legitimirati svojom blizinom Plenkoviću, kao što to sad rade s Tuđmanom.

Smatra kako i oni nezadovoljni i utišani glasovi u HDZ-u su svjesni da bez Plenkovića nema nove pobjede na sljedećim izborima. “Sve se personalizira u HDZ-u. I odlučivanje, i zasluge, i izbori, sve je personalizirano na Plenkovićev politički kapital i HDZ-ovci znaju da bez njega ne mogu ništa. Stranka ovisi o njemu i baš zato nema kritika prema liku i djelu Andreja Plenkovića”, kaže Žižić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare