Gradska skupština prihvatila izvješće o radu Tomaševića, oporba žestoko kritizirala

Vijesti 05. ruj 202418:42 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština u četvrtak je na sjednici, prvoj nakon ljetne stanke, prihvatila izvješće o radu gradonačelnika Tomislava Tomaševića za prvih šest mjeseci ove godine, no oporba ga je prozivala da iznosi lažne navode i hvali se projektima koji razaraju kvalitetu života.

Predstavljajući izvješće, Tomašević je istaknuo kako je usvojen razvojni proračun Grada Zagreba za 2024. u visini od 2,5 milijarde eura, a u rebalansu je to kasnije još i povećano. Bitno je, kaže, i da su uveli praksu transparentnosti proračuna na način da je prikazan čak u četvrtoj razini ekonomske klasifikacije, a počeli su i s e-transparentnosti na način da se sve bankovne transakcije s računa Grada mogu vidjeti.

Istaknuo je i kako je zahvaljujući racionalnom upravljanju vraćen akumulirani dug, akumulirani deficit koji je prošla Gradska uprava akumulirala u čak četiri godine te su zbog njega prosječna plaćanja dobavljačima i institucijama bila s kašnjenjem od šest mjeseci, a sada im se plaća u roku od 30 dana. Tomašević kaže da je Zagreb sada likvidniji i brži u plaćanju dobavljačima i institucijama nego država.

Naveo je i da je u ožujku povećan kreditni rejting Grada Zagreba uz pozitivne izglede i time se nakon 13 godina vratio grad u investicijski razred. Što se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova, Tomašević je istaknuo da je prošla godina bila rekordna u povijesti Zagreba jer je povućeno preko 150 milijuna eura, što je čak pet puta više od rekordne do tada 2019. kad je povućeno oko 30 milijuna eura. Istaknuo je da je vrijednost projekata koji su sada u provedbi 542 milijuna eura, a još je 260 milijuna eura vrijednost projekata vezanih za cjelovitu obnovu objekata oštećenih u potresu.

Rekao je i da tu imaju brojne izazove, posebice u građevinskoj operativi, jer je riječ o ‘investicijskom bumu’ koji se nikada nije dogodio u Zagrebu. “Kad govorimo samo o onim investicijama gdje je Grad direktno investitor, imali smo preko 100 otvorenih gradilišta”, istaknuo je Tomašević. Kaže da je ovo ljeto bilo toliko građevinskih radova koliko ih nije bilo od Univerzijade.

U ime Kluba gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman rekao je da će glasati protiv izvještaja te poručio da je Zagreb jedini u Hrvatskoj koji ima maksimalne stope poreza na dohodak, a nikada u povijesti Zagreba upravo u te stavke nije bilo toliko prihoda u gradskoj blagajni. Uspoređujući 2021. i 2023. godinu bilježi se rast prihoda od poreza na dohodak od gotovo 40 posto. “Postavlja se pitanje zašto gradonačelnik Tomašević ne želi Zagrepčanima povisiti plaće”, pita Herman.

U ime Kluba zastupnika Plavoga grada i neovisnih Fortuna i Rusak zastupnik Ivica Lovrić ocijenio je da je izvješće gradonačelnika “manipulativno i nije u suglasno s istinom”, kaže da se “gradonačelnik kiti tuđim perjem”, iznosi lažne navode, hvali se s projektima koji razaraju kvalitetu života, s kojima je ugrozio zdravlje i proizveo nered te prešućuje ono što je bitno za građane.

Grad Zagreb provodit će i financirati mjere ozelenjivanja dvorišta

Gradska skupština prihvatila je i Tomaševićev prijedlog odluke o ozelenjivanju dvorišta, kojom se vlasnicima vlasnicima/suvlasnicima zgrada olakšava uređivanje dvorišta i zelenih površina.

Grad Zagreb provodit će i financirati mjere ozelenjivanja dvorišta koje doprinose prilagodbi klimatskim promjenama, unaprjeđenju biološke raznolikosti i smanjenju potrošnje energije koje će obuhvaćati uklanjanje vodonepropusnih opločenja i postavljanje i uređenje vodopropusnih površina ili reflektirajućih opločenja.

Također, obuhvaćat će sadnju drveća i niskog raslinja, uređenje travnjaka, kišnih vrtova, bioraznolike cvjetne livade, te pripreme gredica za uzgoj bilja, postavu ozelenjenih sjenica, postavu elemenata za sjedenje, postavu hotela/kućica za kukce i ptice, sakupljanje kišnice za održavanje zelenih površina, postavljanje dječjih sprava za igru i elemenata za sjedenje, postavljanje kompostera te postavljanje rasvjete koja koristi energiju sunca.

Za provođenje i financiranje mjera ozelenjivanja dvorišta gradonačelnik će objaviti javni poziv na koji će se moći javiti svi zainteresirani građani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!