Poduzetnici priznali kako su muljali s potporama iz EU fondova tijekom pandemije Covida-19

Crna kronika 10. lis 202417:00 1 komentar
N1

Dvojica privatnih poduzetnika, Dejan Slunjski i Danijel Martinčević priznali su krivnju za malverzacije kojima su preko državne agencije HAMAG Bicro izvlačili novac iz europskih fondova.

Njih dvojica vodili su tvrtku Dani građa j.d.o.o. još od studenog 2018., te su za nju od agencije HAMAG Bicro zatražili isplatu europskog novca. Uhićeni su krajem ožujka ove godine, a sada su se nagodili s EPPO-om na relativno blage kazne.

Mali zajmovi

Inače, radilo se o novcu iz financijskog instrumenta – ESIF Mali investicijski zajam, koji je bio financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Dodjeljivale su se državne potpore male vrijednosti, no tvrtka koju su vodili Slunjski i Martinčević na njih nije imala pravo. Naime, uopće nisu radili ono što su prikazali u dokumentaciji, te su sredstva na kraju iskoristili nenamjenski, drugim riječima, spremili ih u vlastiti džep.

U tome im je, kako stoji u presudi, pomogla Jasminka Pečarić, bivša bankarica koja je zadnjih godina vodila tvrtku Beatrice usluge d.o.o.

Novac za skelu

Tako su u travnju 2019. Slunjski i Martinčević podnijeli zahtjev agenciji HAMAG Bicro za isplatu 47.740 eura. Tim su novcem, prema lažnoj dokumentaciji koju su priložili planirali od tvrtke Beatrice usluge kupiti građevinsku opremu i skele.

Jasminka Pečarić napravila je i ponudu za prodaju skele i druge građevinske opreme, a kada je HAMAG Bicro isplatio zajam uz subvencioniranu kamatu od 1,5 posto, novac je podigla s računa svoje tvrtke. Slunjski i Martinčević, te još jedan akter ove afere koji je u međuvremenu preminuo, dobili su tek manji iznos, od oko tri posto od ukupne cifre.

Kako bi prikrili prijevaru početkom 2020. čak su i uplatili jednu ratu za povrat zajma, no ubrzo nakon toga firmu su gurnuli u stečaj, pa je EU fond oštećen za nešto više od 45 tisuća eura.

Covid potpora

Nakon izbijanja pandemije zatražili su i COVID-19 zajma za obrtna sredstva koji je bio financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Uz zahtjev su priložili dokumentaciju o potrebi plaćanja dobavljača, te im je HAMAG Bicro na kraju odobrio 86.857 eura ovog zajma. Novac su vrlo brzo nakon isplate prebacili na račun tvrtke koju je također kontrolirala Jasminka Pečarić.

Slunjski je priznao i da je preko druge tvrtke, Gemelos j.d.o.o. izvukao još EU novca. Uvjerio je HAMAG Bicro da mu zajam treba za uređenje jednog lokala, pa mu je isplaćeno 48.907 eura. Isplaćeni novac Slunjski je podijeli sa svojim poslovnim suradnicima, no većinu iznosa, od gotovo 32 tisuće eura, ipak je zadržao za sebe.

Dogovor s EPPO-om

Slunjski je za ove malverzacije dobio dvije i pol godine zatvora, no sam šest mjeseci morat će provesti iza rešetaka. Ostatak kazne pretvoren je u uvjetnu s rokom kušnje od pet godina.

Martinčević je kažnjen s 11 mjeseci zatvora uvjetno na pet godina, dok je tvrtka Gemelos dobila novčanu kaznu od sedam tisuća eura.
Uz to moraju vratiti i 160 tisuća eura izvučenih iz EU fondova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare