Oglas

Provjerili smo ponudu ribe na tržnici, cijene porasle u samo dva dana

author
N1 Hrvatska
07. tra. 2023. 10:13
dolac, tržnica
N1 / Nikolina Matošević | N1 / Nikolina Matošević

U blic napadu na riječku tržnicu naš Ranko Stojanac provjerio je kako se kreću cijene ribe na ribarnici na Veliki petak, a potom je porazgovarao i s građanima koji su danas odlučili marendati vani. Nikolina Matošević je obišla zagrebački Dolac i ponudu ribe koju su, kako kažu trgovci, građani došli provjeriti već u sedam ujutro.

Oglas

Gužva je na Veliki petak u riječkoj ribarnici očekivana, ali baš to ostavlja predblagdansku atmosferu. Provjerili smo kako se kreću cijene i što građani biraju za današnji ručak.
Cijena divlje orade je oko 20 eura, škampa oko 24 eura, a sitnih riba poput trlje 10 eura.

U razgovoru starija nam gospođa otkriva što planira kupiti.

"Uzet ću pišmolje, po 10 eura su. Kilogram srdela i pola kilograma pišmolja, to s malo blitve", objašnjava i držeći novce u ruci čeka prodavačicu. Na pitanje što se jednostavno ne okrene i ode, odgovara da to nikako nije njezin stil.

1680854044-ranko-i-baka-1024x507.jpg
N1 | N1



Uz nju je i sin koji otkriva: "Svaki petak idemo na ribarnicu. Sve je skupo, ali mora se živjeti."

Druga gospođa se odlučila za male škampe: "Sve mi se sviđa, fina je, friška roba. Škampe sam uzela jer djeca vole, za rižoto."
Razgovaramo i s gospođom koja današnji ručak planira samo za sebe, a uskrsni za obitelj: "Skušu sam uzela, lijepe su. Uzela sam dvije, za mene dosta. Pržit ću ih, a uz to blitvu. Doći će mi obitelj za Uskrs, ispod sto eura ne mogu napraviti ručak, više nemam."

Da su cijene porasle u samo dan-dva, otkriva gospodin koji je prije dva dana kupio ručak za Veliki petak.

"Ražu sam kupio, prekjučer je bila šest, a danas je, vidim, po 10 i 14 eura", rekao je poželivši svima sretan Uskrs, a onima koji ne slave poručuje: "To je njihov osobni problem."

video-cdn src="https://best-vod.umn.cdn.united.cloud/stream?asset=zgsotvoxrijekaribarnicatea1-n1info-hr-worldwide&stream=hp1400&t=0&player=m3u8v&sp=n1info&u=n1info&p=n1Sh4redSecre7iNf0" video-id="5626495"]

"Orade i brancini skuplji od najboljeg mesa!"


Novinar Andrea Marsanich u razgovoru s Rankom Stojancem ističe da se srdele isplate, kao i da nije čudno da ljudi manje kupuju velike ribe:

"Neke cijene su skočile, ali ne samo kad je došao euro, nego kad je počela inflacija. Srdele se isplate. Orade i brancini koštaju više nego najbolje meso."

1680858273-Andrea-Marsanich-i-ranko-stojanac-1024x488.jpg
N1 | N1


"Manje prometa, ljudi nemaju novaca"


Naša Nikolina Matošević obišla je ribarnicu na zagrebačkom Dolcu.

Najviše ide orada, brancin, pastrva, dakle - komadna riba, otkriva jedan trgovac. Kupci su već u sedam sati ujutro stajali u redu ispred ribarnice.

A kakve su cijene? Na Dolcu se orada i brancin mogu kupiti za 12 eura, pastrve i šarani već od sedam i pol eura, a veća komadna riba ide i do 24 eura, kao i škampi.

"U odnosu na lani poskupjelo je, ali ne puno", otkriva nam trgovac: "Promet nije kao prošlih godina, manje je prometa, ljudi nemaju novaca."

1680858269-dolac-riba-1024x532.jpg
N1 | N1



Istraživanja su pokazala da će većina građana potrošiti oko 60 eura, desetak eura više nego prošle godine. Državni zavod za statistiku javlja da su u odnosu na lani u istom periodu jaja poskupljela čak 60 posto. Šunki je viša cijena oko 16 posto.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama