Sabor: Neće biti istražnog povjerenstava o covidu

Vijesti 12. srp 202413:53 1 komentar
Sabor: Neće biti istražnog povjerenstava o covidu
Ilustracija / Sandra Simunovic/PIXSELL

Hrvatski sabor odbio je u petak prijedlog 17 oporbenih zastupnika da se osnuje istražno povjerenstvo o radu Stožera civilne zaštite i drugih institucija za vrijeme pandemije Covida-19.

Protiv osnivanja povjerenstva glasalo je 105 zastupnika, za je bilo devet a suzdržanih 11.

Tu inicijativu pokrenuo je Most, a povjerenstvo je trebalo utvrditi eventualne nezakonitosti, nedopuštene utjecaje, pogodovanja i političke pritiske na rad Stožera i drugih nadležnih institucija tijekom pandemije. Također je trebalo utvrditi okolnosti nabave cjepiva i razloge donošenja odluka Vlade kojima je nabava medicinske opreme i usluga izuzeta od primjene Zakona o javnoj nabavi i proglašena tajnom.

#related-news_0

Trebalo je istražiti i na temelju kojih znanstvenih spoznaja je Stožer donio odluke o ograničenju kretanja na početku pandemije, odluku o prebacivanju škola na online nastavu i koje su institucije procjenjivale količine cjepiva koje treba nabaviti.

Odbijen prijedlog Selak Raspudić o oko suzbijanja bespravne gradnje

Nije prošao ni prijedlog nezavisne zastupnice Marije Selak Raspudić da se donese Rezolucija o umjetnoj inteligenciji radi strože kontrole i regulacije umjetne inteligencije.

Riječ je o ključnoj temi današnjice ne nekoj apstraktnoj temi daleke budućnosti. Svjedočili smo kibernetičkim napadima na bolnički sustav, već se govori i o robo taksijima koji bi se uskoro trebali naći na hrvatskim cestama, a Hrvatska još nije zauzela jasan stav po pitanju ljudskih prava i razvoja umjetne inteligencije, upozorila je Selak Raspudić.

Njezin prijedlog izmjena Zakona o gradnji, kojim je predložila strože kazne za nadzorne inženjere radi suzbijanja bespravne gradnje, također nije dobio podršku većine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_1

#related-news_2

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare