FOTO / Saharski pijesak zamutio zrak u Hrvatskoj, kako može utjecati na naše zdravlje?

Vijesti 21. lip 202414:59 0 komentara
Sasa Miljevic/PIXSELL

U Hrvatskoj se danas očekuje vrhunac toplinskog vala te su moguće temperature do 40 °C. Uz to, nastavlja se i pritjecanje saharskog pijeska u naše krajeve.

Veće količine saharskog pijeska u zraku zabilježene su u Makarskoj, što pokazuju i fotografije.

Saharski pijesak doprinosi i tome da zrak je zamućen i ima žućkasti odsjaj. “Žućkasti sjaj neba posljedica je prisustva saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere”, objasnio je ranije naš meteorolog Bojan Lipovšćak.

I stranica Neverin je podijelila nekoliko fotografija koje pokazuju da je zrak prilično zamućen. “Egipatska atmosfera i dalje nad Hrvatskom”, naveli su uz objavu.

Zašto nam dolazi saharski pijesak?

“Transport saharske prašine preko Sredozemlja u Europu nije neuobičajen. Promatranja pokazuju porast intenziteta i učestalosti ovih događaja za neke dijelove Europe posljednjih godina, naglašavajući važnost kontinuiranog praćenja naše atmosfere kako bismo razumjeli kako bi se kvaliteta zraka mogla promijeniti u odnosu na te epizode”, rekao je viši znanstvenik CAMS-a Mark Parrington.

Eumetsat navodi da se čestice saharske prašine podižu u atmosferu naletima površinskog vjetra i mogu se prenositi i taložiti tisućama kilometara daleko.

Utjecaj na zdravlje

Posljednja predviđanja CAMS-a otkrila su da je saharska prašina značajno utjecala na kvalitetu zraka u jugoistočnoj Europi i istočnom Sredozemlju, a najveće pogoršanje kvalitete zraka zabilježeno je u Bugarskoj, Cipru i Grčkoj.

Karipska agencija za javno zdravstvo (CARPHA) ranije je pisala o utjecaju saharskog pijeska na zdravlje, pozivajući pritom ljude da se zaštite od štetnih zdravstvenih učinaka oblaka saharske prašine.

N1/Borna Šmer

“Saharska prašina pogoršava kvalitetu zraka i povećava razinu čestica u zraku. To može biti opasno, posebno za malu djecu, starije odrasle osobe i osobe s plućnim bolestima i kroničnim kardiopulmonalnim bolestima”, objasnila je dr. Joy St John, izvršna direktorica CARPHA-e.

“Saharska prašina također može pogoršati zdravstvene simptome onih koji pate od astme, alergija i kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB)”, dodala je ona.

Kako se zaštititi?

Kako bi se zaštitili od štetnih učinaka saharske prašine, savjetuje se poduzimanje određenih zaštitnih mjera. U pravilu, ako se nađete u prašnjavoj oluji, pridržavajte se onih preporuka koje se odnose i na situacije kada je kvaliteta zraka loša.

N1/Nataša Božić Šarić

Ostanite u kući što je više moguće, a kada ste vani, nosite masku za prašinu. Na prvi znak poteškoća s disanjem, odmah potražite stručni liječnički savjet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!