SDP je u Splitu spao na jednog vijećnika. Sada želi postati gradonačelnik

Vijesti 14. lis 202421:00 0 komentara

Davor Matijević iz redova SDP-a, u Splitu veoma "tanke" političke opcije, najavio je kandidaturu za gradonačelnika Splita. Više od tri godine je gradski vijećnik, a kako bi poboljšao kvalitetu življenja u gradu otkrio je u Pregledu dana našem Igoru Bobiću.

Predsjednik SDP-a, Siniša Hajdaš Dončić nahvalio je Davora Matijevića kao čovjeka kojeg na ulicama Splita vuku za rukav kako bi mu se požalili na probleme u gradu, ili kako kaže šef SDP-a, on je za Split “ka šta triba.” Zašto Matijević smatra da je on dobar kandidat za gradonačelnika grada Splita?

“To je logičan slijed događaja”, smatra Matijević koji govori da je unazad tri godine najaktivniji gradski vijećnik.

“Postali smo rob stihije i sa određenom zavisti možemo gledati prema Šibeniku, Zadru i Dubrovniku. Dok god izbori budu festival megalomanskih obećanja na kojima se nadmećemo sa velebnim betonskim projektima, ništa od toga se ne realizira, a naše građane muče opipljivi, realni, a za dosadašnju političku opciju – nerješivi problemi”, govori kandidat za gradonačelnika Splita.

Rana kandidatura?

Izbori su u drugom tjednu svibnja, je li preuranio s kandidaturom?

“Osam mjeseci je sasvim dovoljno da upoznamo sugrađane i sugrađanske s programom, ali i da prezentiramo nosioce tog programa. Za nas, aktivne političare, kampanja traje čitav mandat pa sam ja tako u kampanji već tri i pol godine. Sad je vrijeme da s iskustvom i sa znanjem kojem imam pružimo Splitu – nešto bolje”, kazao je Matijević.

Matijević ističe jedinstvo SDP-a i važnost splitske organizacije za tu stranku: “Njega ćemo dokazivati narednih osam mjeseci”, najavljuje i komentira da su socijaldemokratske vrijednosti pomalo zaboravljene.

“Pričamo o garažama, a ne o priuštljivom stanovanju i domovima za starije. Odvoz otpada će biti 3 do 4 puta skuplji jer će kroz godinu dana morati voziti otpad nekoliko stotina kilometara daleko od Splita“, ističe neke točke programa i naglašava da je on “realan i usmjeren na ljude.”

Splitski SDP u fazi preživljavanja

Govori i da želi dati prostor nestranačkim stručnim kadrovima.

U Gradskom vijeću Splita, SDP treba 20-ak vijećnika kako bi imao većinu. Kako navodi Matijević, SDP je u Splitu bio u fazi “preživljavanja” i sveo se na jednog jedinog vijećnika.

“Jedna osoba ne može biti jamstvo ikakvog uspjeha i to nam je i bio problem u kontekstu političkog preživljavanja. Drugi vijećnik se priklonio Ivici Puljku…”, kaže glasni kritičar aktualnog gradonačelnika Splita. Podsjećamo da je Damir Barbir o kojem govori, izašao iz splitskog ogranka stranke jer je, protivno stajalištu SDP-a, na sjednici Gradskog vijeća glasao za Puljkov prijedlog da Grad podigne kredit od 150 milijuna eura.

Komentirajući činjenicu da je u prvoj godini mandata bio u programskoj suradnji s Puljku, rekao je da se ne želi previše osvrtati na njegov mandat. “Naši građani nemaju ništa od politikanstva i prepucavanja. Želim voditi afirmativnu kampanju koja će se bazirati na temama koje tište naše sugrađanke i sugrađane.”

“Megalomanski projekti”

“Najavio je barem dvije miljarde eura investicija, govorimo o nerealnim obećanjima. Garaže jesu bitne, ali moramo pričati o rekordnim zaduženjima koje će zakočiti Split za puno bitnije projekte, poput onog priuštljivog stanovanja. Mi smo žrtve apartmanizacije gdje ne možete imati sigurnost da ćete naći stan. Imamo oko 4500 starijih sugrađana koji su na listi čekanja za domove za starije. Besplatni vrtići su za Split – pusti san. Imamo čitav niz problema i kad uspoređujemo; mislim da je mobilnost osoba s invaliditetom, prava nacionalnih manjina, briga za mentalno zdravlje i teme poput sortirnice i kompostane su, vjerujem, vrjednije od megalomanskih projekata poput najave novog stadiona. Treba biti puno realniji u obećanjima”, smatra Davor Matijević.

Jednom prilikom je Matijević usporedio kadroviranje Puljka i Centra s onim Željka Keruma i HDZ-a: “Nije postojao nijedan natječaj za koji se unaprijed nije znalo sretnog dobitnika. Prije se javljalo 15-20 ponuđivača, a sada se javlja jedan… Više nema onog nezakonja i korupcije kao što je bilo, ali da prevladava stihija, netransparentnost i populizam – to stoji”, zaključuje kandidat za gradonačelnika Splita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!