Seizmolog o potresu kod Koprivnice: Možda će biti naknadnih, vjerojatno slabijih

Vijesti 13. kol 202409:57 0 komentara
emsc

Seizmolog Tomislav Fiket gostovao je u Novom danu kod naše Sandre Križanec gdje je komentirao potres koji je u utorak ujutro zabilježen u Kalničkom gorju.

Jutros u 8 sati i 43 minute seizmografi seizmološke službe RH zabilježili su prilično jak potres kod Apatovca, područje Kalničkog gorja, jačine 4.0 prema Richteru, potvrdio je Fiket. “Procijenjen intenzitet u epicentru je 5 stupnjeva makroseizmičkih skala.”

Fiket ističe da se ne radi o nastavku aktivnosti zagrebačkih potresa.

“To uopće nije isto epicentralno područje koje je zadesilo Zagreb. Ne radi se o nastavku iste aktivnosti. Radi se o drugom rasjednom sustavu.”

Kaže da je na tom području 1993. godine zabilježen malo jači potres. “Na tom području se dešavaju potresi. Mislim da su građani toga i svjesni.”

“Ne bih rekao da se nešto posebno događa. Hrvatska je seizmički aktivno područje. Taj dio zemlje nema jačih potresa. Sasvim sigurno nema razloga za paniku. Naravno, nikad se ne zna. Problem s potresima je da se uvijek mogu dogoditi. Makar mi mislimo da znamo da se na nekom području neće dogoditi, ali potresi su nepredvidivi”, dodaje.

Fiket tvrdi da bi moglo biti naknadnih potresa.

“Ne bi bilo neuobičajeno, ali naknadna podrhtavanja su obično značajno slabija od prvog potresa, osim ako nije najava većeg. Ali u tom području mi nemamo podataka o jačim potresima”, poručio je Fiket.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!