Slovenci najavljuju oluje uz vjetar jači od 100 km/h: Ne kampirajte i ne idite u planine

Vijesti 01. kol 202410:21 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Prema prognozi oluja na stranici Neurje.si, koja se ispostavila prilično pouzdana u najavama ovakvih događaja i za Hrvatsku, velik dio Istre i Kvarnera naredne noći naći će se u zoni 1. stupnja opasnosti od oluja, a od jakog vjetra ne bi trebao biti pošteđen ni zapadni dio Hrvatske te Lika, Kordun i Banija.

Poslijepodne će iznad Italije i Austrije nastati oluje koje će se premještati prema sjeverozapadu i sjeveru Slovenije, odakle će putovati prema istoku, djelomice prema jugoistoku, piše tportal.

Najintenzivnija događanja očekuju se prema večeri ili noću, kada će se nad Italijom formirati velika skupina oluja.

Ona bi trebala formirati širok i jak olujni pojas koji će prelaziti zapad i jugozapad Slovenije.

Najugroženiji dijelovi mogli bi biti zapad Slovenije (Goriška), dijelovi slovenske i hrvatske Istre te Kvarner, dok su zapadni dio Hrvatske, Lika, Kordun i Banija u narančastom, 2. stupnju potencijalne ugroženosti.

Tijekom formiranja olujnog pojasa potrebno je upozoriti na jače grmljavinsko nevrijeme uz vjetar koji može prelaziti brzinu od 100 km/h.

Neurje se ograđuje da je još uvijek nejasno kuda će se točno kretati linija oluje, zbog čega savjetuju praćenje njihove stranice na Facebooku, radarskih snimki i službenih vremenskih prognoza.

Veći oprez savjetuje se svima koji se nalaze u kampovima, a oni koji kampiraju na otvorenom trebaju se skloniti na sigurno.

Također se na potencijalno opasnim područjima ne preporučuje odlazak u planine.

Prema najavama s Neurja, olujno nevrijeme bi se u petak trebalo premjestiti istočnije, no neće popustiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!