Špika o novim prosvjedima umirovljenika: “Tko kaže da i mi ne možemo blokirati ceste?”

Vijesti 10. lis 202417:01 4 komentara
predsjendik stranke Blok Umirovljenici zajedno Milivoj Špika na prosvjedu umirovljenika "Protiv siromaštva"
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Nakon prosvjeda umirovljenika "Protiv siromaštva" održanog 1. listopada na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, organizator prosvjeda stranka Blok umirovljenici zajedno (BUZ) osokoljena odazivom i razočarana reakcijama vlasti, najavila je novi prosvjed već u studenome.

Štoviše, najavili su da sljedeći prosvjed neće biti održan samo u Zagrebu, nego i u drugim gradovima.

“Ne samo da Vlada ne pokazuje ni malo dobre volje za rješavanjem temeljnog problema odnosno iznalaženje načina za povećanje prosječnih mirovina do obećanih 60 posto prosječne plaće, nego još glasnije pokušavaju nametnuti svoju tezu kako umirovljenici zbog navodno “rekordnog” rasta mirovina uopće nemaju razloga za nezadovoljstvo”, priopćili su iz BUZ-a najavljujući nove prosvjede.

“Vladajući nas omalovažavaju”

Premijer Andrej Plenković prosvjed održan 1. listopada nazvao je politikantskim.

“S obzirom na to da je organizator politička stranka koja je podržala jednog predsjedničkog kandidata – okvir tog prosvjeda je jasan”, kazao je Plenković aludirajući na podršku BUZ-a Zoranu Milanoviću, ali i Milanovićevu podršku zahtjevima iznesenima na prosvjedu.

Plenkovićeva reakcija nije iznenadila predsjednika BUZ-a Milivoja Špiku.

“Bilo bi odgovorno od njega da je postupio onako kako je rekao – da se otvori dijalog i da se vidi kakva rješenja se mogu napraviti. Umjesto toga on i vladajući omalovažavaju i politiziraju ono što mi radimo. A jedino što nas zanima je kako da se povećaju mirovine, kazao nam je Špika.

“Podrška stiže sa svih strana”

Sljedeći prosvjed, kaže, neće biti održan samo u Zagrebu i neće biti na radni dan.

“Podrška nam dolazi sa svih strana. Ustrajat ćemo u našim zahtjevima. Prije će ovi koji su na vlasti otići sa svojih pozicija, nego što ćemo mi odustati”, poručuje.

Na komentare da se prosvjed umirovljenika možda ne doživljava ozbiljno za razliku od, primjerice, prosvjeda liječnika kad zaprijete štrajkom ili poljoprivrednika koji traktorima blokiraju prometnice, Špika je smjesta odgovorio prutupitanjem: “A tko kaže da mi ne možemo blokirati ceste i sve ostalo?”

“Kada nas omalovažavaju, vladajući kažu da imamo tri člana stranke, da svi stanemo u jedan kombi. OK, ako tako misle, ali pun trg ih je demantirao. Svi su mislili da na trgu neće biti više od nekoliko stotina ljudi. Kad se Baby Lasagna vraćao s Eurosonga bilo je popunjeno manje od trećine Trga bana Jelačića pa su s nekim softverom utvrđivali je li tamo bilo sedam ili deset tisuća ljudi. A nama koji smo napunili cijeli trg kažu da je bilo par tisuća. Mi nećemo polemizirati oko toga, fotografije i snimke govore za sebe”, ističe.

“Nek’ uzmu kokice i sjednu pred televizore”

Umirovljenici, kaže Špika, nisu ni glupi ni slijepi.

“Znamo što hoćemo i nećemo odustati dok se to ne realizira. Ako oni misle da se šalimo, poručujem im neka uzmu kokice, sjednu pred televizore i gledaju što će biti”, kazao je predsjednik BUZ-a.

Najavio je da će sljedećeg tjedna objaviti detalje prosvjeda.

“Cijeli teret prosvjeda u Zagrebu iznio je BUZ, a sada nam se žele priključiti još neki pa će biti lakše organizirati”, dodao je Špika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare