Špinat s kadmijem bio je 63. opozvani proizvod ove godine. Evo zašto su povučeni ostali

Vijesti 04. lis 202419:15 0 komentara
trgovina košara
Goran Kovačić/PIXSELL/ilustracija

Vijest objavljena u srijedu da je u pakiranju špinata od 400 grama Sparove robne marke S-Budget utvrđemo prisustvo kadmija, toksičnog i kancerogenog teškog metala, uznemirila je javnost.

Čim je utvrđeno prisustvo kadmija u tom špinatu, uzgojenom u Belgiji, a pakiranom u domaćoj tvrtki ZMH Horvat, aktiviran je RASFF – Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje te je smjesta bio opozvan, odnosno povučen iz prodaje.

U međuvremenu je RASFF aktiviran i u petak, ovoga puta za prirodnu mineralnu vodu Na putu u pakiranjima od 0,5 i 0,75 litara te litru i pol koje se prodaju na benzinskim crpkama Petrola i Croduxa, a zbog prisustva koliformnih bakterija.

Najviše opoziva jednokratnih mlinaca za sol

Spomenuti špinat s kadmijem bio je 63., a prirodna mineralna voda s koliformnim bakterijama 64. proizvod opozvan u Hrvatskoj putem sustava uzbunivanja RASFF. Lani su u Hrvatskoj bila opozvana 94 različita proizvoda, a pretprošle 116 proizvoda.

Prema popisu obavijesti za potrošače na stranicama Državnog inspektorata vidljivo je da se ove godine najviše slučajeva opoziva, čak 10, odnosilo na jednokratne mlince za sol različitih proizvođača i u raznim trgovačkim lancima. O tome smo pisali proljetos kada nam je mag. pharm. Zdenka Kocmur, savjetnica za hranu u Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača objasnila da se očito radilo o mehaničkom zagađenju jer su iz žrvnja za mljevenje krupnih zrna soli na vrhu mlinca trusili se komadići plastike u hranu.

Puno listerije i salmonele

U osam slučajeva prehrambeni su proizvodi bili povučeni iz prodaje jer je u njima utvrđeno prisustvo patogene bakterije Listeria monocytogenes koja uzrokuje zaraznu bolest listeriozu. Listeria je pronađena u domaćim kobasicama, kulenu, pečenici, pakiranim sendvičima te proteinskim sendvičima.

Također u osam slučajeva prehrambeni proizvodi opozvani su zbog prisustva bakterije salmonella enteritidis koja uzrokuje zaraznu bolest salmonelozu. Salmonela je pronađena u konzumnim jajima, tahini pasti od sezama, dopunskoj krmnoj smjesi za nesilice, sojinoj sačmi i hrani za pse.

Štetna umjetna bojila i alergeni

U šest slučajeva proizvodi su opozvani zbog prisutva aditiva E110, neodobrenog umjetnog bojila koje može izazvati razne alergijske reakcije, a najčešće se dodaje u slane grickalice, pudinge i marmelade. U svih šest slučajeva ove godine zbog tog su štetnog bojila bile opozvane slane grickalice.

U pet slučajeva proizvodi su opozvani zbog neoznačenih alergena – soje (u pilećim salamama i paštetama), glutena (u kobasicama), miječnog proteina (u pirovim krekrerima) te lješnjaka u čokoladicama.

Prisustvo ostalih nedopuštenih i štetnih tvari, bakterija i ostalog zabilježeno je u po jednom ili dva slučaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!