Bojkot zbog otvorenja nathodnika u Splitu: “Nema svećenika, nećemo doći”

Vijesti 06. ruj 202410:39 0 komentara
Grad Split / Dalmacija danas

Danas se otvara pješački nathodnik iznad Vukovarske ulice, a vijećnici gradskog kotara Mejaši poručuju da oni neće prisustvovati otvorenju.

HDZ-ov Toni Piplica, predsjednik kotara, za Dalmatinski portal je objasnio zašto.

“On je plod zalaganja vijećnika GK Mejaši i nekoliko gradonačelnika, stoga mi je zadovoljstvo obznaniti da je ta priča napokon završena. Njime će se podići razina sigurnosti pješaka i školaraca, a protok prometa će se značajno ubrzati. Htio bih zahvaliti svim bivšim gradonačelnicima i aktualnom gradonačelniku Ivici Puljku, kao i bivšim predsjednicima kotara na trudu.

Međutim, pri sastavljanju protokola opet se nije uvažila tradicija blagoslova svećenika iz naše župe svetog Spasa. Navedena tradicija duga je 30 godina, ispoštovali su je svi moji prethodnici i shvaćam je krajnje ozbiljno”, poručuje Piplica.

Kaže da su uvijek funkcionirali tako otkad postoje Mejaši i nije mu jasno zašto je opet sporan blagoslov svećenika, koji traje maksimalno pet minuta i kojim se šalje poruka poštovanja i uvažavanja običaja kotara, koji su proizašli iz važnosti koju blagoslov predstavlja za stanovnike Mejaša.

“Komunalne teme za mene su uvijek prioritet jer smatram da se kotar nikada ne bi trebao baviti svjetonazorskim temama. Nažalost, ponovnim onemogućivanjem blagoslova uvučen sam u svjetonazorsku sferu i još jednom moram kristalno jasno demonstrirati svoj stav. Stoga danas vijećnici GK Mejaši neće prisustvovati otvorenju.

Presedan se dogodio pri otvorenju knjižnice na Kili kada je blagoslov župnika zabranjen, a takvu politiku gradonačelnik vodi i dalje, pa tako i danas neće biti blagoslova. Prošli put smo reagirali nedolaskom na otvorenje, ovaj put nas također neće biti jer su u Gradu očito ustrajni u nepoštovanju naših vrijednosti i možemo očekivati da će istu praksu primjenjivati i ubuduće.

Neovisno o njima, ja ću kao predsjednik uvijek poslati prijedlog da se svećeniku iz naše župe osigura mjesto u protokolu kod otvaranja svih projekata u gradskom kotaru Mejaši”, zaključio je Piplica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!