Udruga o slučaju ginekologa nepravomoćno osuđenog za silovanje: Liječnička komora laže

Vijesti 05. ruj 202422:32 0 komentara
Dubravka Petric/PIXSELL/ilustracija

Ne prestaju reakcije na skandalozan slučaj u KBC-u Osijek gdje još uvijek radi liječnik Zlatko Topolovec, dr.med., specijalist ginekologije i opstetricije, koji je nepravomoćno osuđen za silovanje pacijentice.

Naime, i Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) i Hrvatska liječnička komora (HLK) u četvrtak su poručile da samo sud može liječnika udaljiti s posla.

O tome se sad oglasila Udruga Adela Osijek, optužujući HLK da laže.

“Prateći medije, danas smo naišle na ovaj članak u kojemu HLK tvrdi da samo sud može udaljiti liječnika s posla, što je laž s predumišljajem, a iznošenjem koje smo kao feministička udruga – zgrožene.

Naime, radi se o priopćenju HLK-a u kojemu HLK tvrdi da samo sud može liječnika udaljiti s posla, što je, jednostavno govoreći – laž.

Prema Pravilniku* o disciplinskom postupku HLK-a u članku 4, stavku 2 navodi se da je liječnik disciplinski odgovoran ako povrijedi odredbe Zakona o liječništvu,povrijedi Kodeks medicinske etike i deontologije HLK, obavlja nestručno liječničku profesiju, svojim ponašanjem prema pacijentu, drugom liječniku ili trećim osobama povrijedi ugled liječničke profesije te ne ispunjava Statutom ili drugim općim aktom određene članske obveze prema HLK.

Dvije odredbe su u ovom slučaju prekršene, one koje su istaknute u tekstu.

Članak 4, stavak 3 istog Pravilnika kažu da su teške povrede one „koje s obzirom na okolnosti slučaja imaju teže značenje s obzirom na važnost, prirodu povrijeđenog dobra, visinu materijalne štete ili težinu druge posljedice te s obzirom na okolnosti pod kojima je radnja izvršena odnosno propuštena“.

Nadamo se da težinu povreda Pravilnika kod sumnje na to da je ginekolog tijekom pregleda silovao pacijenticu ne trebamo objašnjavati.

Članak 4, stavak 5 istog Pravilnika kaže da kaznena i prekršajna odgovornost liječnika ili disciplinska odgovornost u ustanovi u kojoj je liječnik zaposlen ne isključuje disciplinsku odgovornost liječnika pred HLK.

I na kraju – članak 13, stavak 1 istog Pravilnika kaže da sud MOŽE, što znači da i ne mora, obustaviti disciplinski postupak protiv liječnika protiv kojega se on vodi.

I na kraju, naše pitanje jest – pokušava li se HLK samoukinuti ovim priopćenjem kojim su rekli da točno ničemu ne služe?”, poručuju iz ove Udruge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!