Ustavni sud Milanoviću brani da bude mandatar. A što ako on danas podnese ostavku?

Vijesti 19. tra 202414:06 3 komentara
Matija Habljak /Pixsell

Ustavni sud održao izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića nakon kojega su zakazali press konferenciju. USUD je upozorio Milanovića da ne može biti ni mandatar ni premijer.

O upozorenju Milanoviću čitajte OVDJE.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je na press konferenciji upitan što ako Milanović da ostavku.

“Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar”, rekao je Šeparović.

“Mi smo rekli stav, on se svojim postupanjem doveo sam u poziciju da ne može biti mandatar i da političke stranke moraju o tome voditi računa. A po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku”, rekao je Šeparović.

Ako netko iz Sabora donese 76 glasova i želi da Milanović bude mandatar, a on podnese ostavku, Ustavni sud odlučuje o poništenju takve odluke?, upitan je Šeparović.

“Upravo tako. Na temelju općih ovlasti čuvara Ustava, temeljem toga što je upozoren da ne može nastupati kao predstavnik jedne političke stranke, da ne može biti član stranke niti imati preferencije prema bilo kome – temeljem tih ustavnih ovlasti Ustavni sud je donio takvu odluku. Prema izričitoj odredbi Ustavnog zakona mogu se poništiti sve radnje, pojedine radnje ili odluke, običnom većinom od sedam glasova”

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare