Vatrogasni zapovjednik savjetuje što napraviti tijekom grmljavinskog nevremena

Vijesti 28. kol 202319:01 0 komentara
Nel Pavletic/PIXSELL/ilustracija

Naša reporterka Tea Mihanović u Rijeci je razgovarala s vatrogasnim zapovjednikom Primorsko-goranske županije, Mladenom Šćulacem, o pripravnosti vatrogasnih postrojbi.

Zbog grmljavinskog nevremena u Istri, u Umagu i Poreču je tijekom dana bilo preko 30 vatrogasnih intervencija. Šćulac kaže kako su u Rijeci pripremili redovne smjene i osigurali dežurstva te ukoliko bude potrebe uključit će se svih 40 vatrogasaca iz javnih postrojbi.

U Rijeci je specifična situacija kad dođe do oluje – šahtovi se dižu i ulice poplave.

“Konfiguracija grada je takva da sve ulice vode prema luci i izuzetno su strme. Zbog porasta visine, visinskog tlaka, dolazi do porasta tlaka u samim cijevima i posljedica toga je podizanje šahtova. To je povezano i uz velike količine padaline koje su bile protekle godine u devetom mjesecu i jugo koje pritišće prema obali. Nažalost, nema drugog rješenja nego interventno podizati šaht i oslobađati prometnice za vanredni promet”, objašnjava Šćulac.

Također, savjetuje sve one koji se zateknu na prometnicama tijekom oluje da se sklone sa strane jer se nažalost ne vidi gdje su šahtovi otvoreni, a gdje nisu.

“Oni koji nisu u prometu trebaju zatvoriti prozore i škure. Osigurati da ne bi bilo suncobrana polomljenih i ukoliko ne moraju, da ne izlaze van. Gledajte biti na sigurnom i ne izlagati se prijetnji”, poručuje Šćulac.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!