Velika Gorica uvela besplatan javni prijevoz za sve. Evo koliko to košta

Vijesti 31. srp 202407:28 0 komentara
novi autpbusi za besplatan javni prijevoz u Velikoj Gorici
Grad Velika Gorica

Velika Gorica nedavno se uvrstila među gradove s besplatnim javnim prijevozom. Kao šesti po veličini u Hrvatskoj, Velika Gorica je sada najveći grad s takvom besplatnom javnom uslugom.

“Pružatelj usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Velike Gorice je trgovačko društvo Autotrans d.d. iz Cresa, član Arriva grupe, s kojim je ugovor sklopljen na sedam godina.

Prijevoz autobusima navedenog prijevoznika na području Grada Velike Gorice je besplatan za sve putnike, bez obzira na to jesu li građani Velike Gorice ili drugih naselja”, rekli su nam u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet Grada Velike Gorice.

Grad i Arriva potpisali su sedmogodišnji ugovor o komunalnom linijskom prijevozu vrijedan 20,5 milijuna eura bez PDV-a, što je malo manje od 3 milijuna eura godišnje. Inače, iznos ovogodišnjeg gradskog proračuna Velike Gorice rekordan je, veći od 122 milijuna eura.

Na linijama sa Zagrebom i dalje vozi ZET

Sada je ukupno 16 komunalnih linija na području grada od kojih je pet novih: Velika Gorica – Željeznički kolodvor, Željeznički kolodvor – Meridijan 16, Velika Gorica – Velika Mlaka – Mičevec, Velika Gorica – Cerovski vrh i Velika Gorica – Ogulinec. Istodobno, na linijama između Zagreba i Velike Gorice i dalje voze autobusi ZET-a.

Javni prijevoz u Velikoj Gorici od 1. srpnja je besplatan, ali putnici moraju imati besplatnu kartu koju su dobili ili će dobiti od vozača prilikom prve vožnje, a služit će im kao pokaz.

besolatne autobusne linije u Velikoj Gorici
Grad Velika Gorica

Besplatno i u Bakru, Belom Manastiru, Svetoj Nedelji…

Velika Gorica nije jedini grad u Hrvatskoj s besplatnim javnom prijevozom na svome području. Bakar je takvu uslugu uveo još 2008. godine. Beli Manastir ga ima od 2014. godine, a u Koprivnici je 2018. uveden besplatni komunalni javni prijevoz BusKo koji se obavlja minibusevima s 12 sjedala.

Prije četiri godine i Sveta Nedelja uvela je besplatan unutargradski javni prijevoz za žitelje i posjetitelje grada.

Početkom travnja ove godine Slavonski Brod pokrenuo je tromjesečni pilot-projekt besplatnog javnog prijevoza koji je zbog velikog interesa građana produljen do 1. rujna. U Zagrebu je od 1. lipnja ove godine vožnja javnim prijevozom besplatna za sve starije od 65 godina.

Europski uzori – Estonija i Luksemburg

U europskim okvirima ističu se primjeri Estonije i Luksemburga. Građani Tallina, glavnog grada Estonije, 2013. godine su na lokalnom referendumu odlučili se za besplatan javni prijevoz, s tim da turisti i posjetitelji Tallina ipak plaćaju kartu.

Luksemburg, najbogatija članica Europske unije, od 2019. ima besplatan javni prijevoz na čitavom svom teritoriju i za domaće i za strance. To uključuje besplatnu vožnju vlakovima, autobusima, tramvajima, čak i uspinjačama. Putna karta plaća se samo za sjedala u prvom razredu i u prekograničnim vlakovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!