Matiju nisu željeli u školi jer ima autizam. Završio je prvi razred čistom peticom!

Vijesti 14. srp 202414:06 0 komentara

Prvašić Matija, dijete s teškoćama u razvoju, čiji su se roditelji prošlog ljeta potužili redakciji N1 kako osnovna škola pruža veliki otpor upisu njihovog djeteta – nanizao je na koncu – same petice! U prilogu kolega Nataša Božić i Filipa Bernardića pogledajte kako je maleni junak razbio predrasude i pokazao što sve mogu djeca s teškoćama kada im se pruži prilika.

Petice tim veće i sjajnije jer Matija nije običan prvašić ni običan odlikaš. Dijete je s teškoćama u razvoju, u spektru autizma.

Da, da, svaka mu čast! A i mami Nikolini. Jer još je lani, u ovo doba, vodila tešku bitku sa sustavom koje Matiju nije želio u ovoj školi. Danas su emocije potpuno drugačije nego tada.

“Matija je dobio izvrsnu učitlejicu koja je sve dobro ‘ishendala’ iako nije imala prethodnog iskustvom s djecom. Još kad je dobio asistenticu, Matija je počeo lijepo slušati na nastavi. Iako je i prije odrađivao zadatke, bilo mu je puno teže prije toga, i učiteljici i meni kao roditelju”, govori majka.

Matija nažalost nije usamljeni primjer djeteta s teškoćama kojemu se unaprijed željelo uskratiti priliku da se dokaže.

“Problemi s upisom djece s teškoćama su jako veliki, posebno kada su u pitanju djeca iz spektra autizma. Dolazi do očite segregacije i diskriminacije jer ih pojedine škole jednostavno ne žele upisati pod izlikom da nemaju kapaciteta, kadrova i mjesta za njih”, kaže Suzana Rešetar, majka dječaka s autizmom čije je borba dobro poznata hrvatskoj javnosti.

Godinama ista priča, godinama – nema rješenja.

“Moram priznati da se to s vremenom čak i pograšava čak i u većim sredinama kao što je Grad Zagreb – nerijetko imamo situacije gdje moramo intervenirati i preko ureda pravobranitelja dokazivati i ravnateljima škola da je osnovno obrazovanje za svu djecu, pa i onu s teškoćama pravo zajamčeno ustavom i jedno od osnovnih ljudskih prava”, govori Rešetar.

Na kraju priče, Matija i njegova obitelj naučili su nečemu školu – da se može kad se hoće.

“Najveći je problem što u školama nema educiranog i kvalitentog kadra, ali još je veći što nema volje istih tih stručnih službi jer je uvijek lakše samo nekome postati dalje brigzu da se bavi s problemima, rađe netko drugo nego ja. Jako je zamorno za roditleje kad se tako moraju boriti za svoje dijete”, govori Matijina majka.

Za roditelje djece s teškoćama Matijina majka Nikolina ima jasnu poruku. “Roditeljima bih poručila da ako imaju sumnju u rješenje škole ili tko već donosi rješenje – neka ne odustaju. Moraju se boriti za svoje dijete jer se nitko drugi neće boriti za njih. Na kraju svega, roditelj je ta neka barijera koja ruši dalje sve.”

Upornost roditelja, deseci dopisa i upita, i nešto medijskog pritiska urodilo je tako najljepšom mogućom pričom o tome što mogu mali heroji kad im se samo da šansa.

Koji ti je omiljeni sport?
Skijanje!
I ja volim skijanje….

I skijanje, i pisanje i čitanje, čokoladu i, naravno, mobitel. Matija voli sve što vole i njegovi vršnjaci a u školi je najbolje kad imaš dobrog prijatelja, ili prijateljicu – a Matija ima – Klaru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!