Borzan o mladima i energetskim pićima: “Vlada godinama ignorira opasnost!”

Vijesti 05. ruj 202413:14 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Odbor za predstavke i pritužbe Europskog parlamenta raspravljao je o štetnom učinku kofeina na mlade, posebno o energetskim pićima. U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica Biljana Borzan.

“Prema mom istraživanju, čak 88 posto građana Hrvatske podržalo je zabranu prodaje energetskih pića maloljetnicima. Trenutačno ih čak 86 posto 16-godišnjaka konzumira, a preko 47 posto ih kombinira s alkoholom.

Još veću zabrinutost izaziva činjenica da više od polovice djece mlađe od 12 godina već pije energetska pića“, rekla je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica europskih socijaldemokrata.

Zabranili ih Litva, Latvija…

Sve političke grupe složile su se da građanska peticija ostane otvorena, što je pokazatelj važnosti zakonskog reguliranja ovog problema i utjecaja kojeg kofein ima na zdravlje mladih.

Sve više zemalja u EU prepoznaje potrebu za zaštitom zdravlja mladih te poduzima konkretne korake u tom smjeru. Litva je još 2014. godine zabranila prodaju energetskih pića maloljetnicima, dok je Latvija isto učinila dvije godine nakon, a u najnovijem slučaju, španjolska regija Galicija početkom ove godine svrstala je energetska pića u istu kategoriju kao alkohol i cigarete.

‘Laka dostupnost energetskih pića maloljetnicima, a istovremeno očekivanje da ih neće konzumirati, nalikuje na ostavljanje upaljenih šibica pored baruta i nadanja da neće doći do eksplozije.

Energetska pića, sa svojim privlačnim ambalažama i agresivnim marketingom, djeluju kao mamac koji je teško ignorirati’, dodaje Borzan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!