Zagrebačka Hitna pomoć ima skoro za trećinu više intervencija zbog velikih vrućina

Vijesti 13. srp 202414:35 1 komentar
Pexels / Ilustracija

Zagrebačka Hitna medicinska pomoć zbog toplinskog vala bilježi proteklih dana 20 do 30 posto više intervencija, a najčešće su radi o ozljedama starijih osoba zbog padova i alkoholiziranim osobama, no pomoć traže i onkološki pacijenati te oni s visokim tlakom i infekcijama.

Hipertoničari imaju problema zbog oscilacija tlaka, a infektivne bolesti uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i povraćanja i ima ih više nego inače zbog povećanog broja virusa i bakterija uslijed visokih temperatura, rekla je Hini voditeljica operativne smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba Aleksandra Bogdanović.

Savjetovala je građanima da se ne izlažu visokim temperaturama te da se drže hlada i po mogućnosti klimatiziranih prostora, posebice između 10 i 17 sati.

Uz to, podsjeća treba piti dovoljno vode ili čaja od mente ili kamilice koji sadrži manje teina, izotonične otopine te izbjegavati kofein i alkohol koji pojačano dehidiriraju organizam.

Ako je izlaganje visokim temperaturama ipak neizbježno, preporučila je uporabu krema sa zaštitnim faktorom, nošenje pokrivala za glavu, sunčanih naočala te lagane i prozračne pamučne odjeće.

U Zagrebu je kao i u većini zemlje danima na snazi crvena, odnosno vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare