Zagrepčanka u čudu: “Izrada ZET-ovog pokaza traje čak tjedan dana!”. Iz tvrtke objasnili zašto

Vijesti 11. srp 202406:51 > 12:11 2 komentara
putnici na stanici u Zagrebu čekaju ZET-ov autobus
Patrik Macek/PIXSELL/ilustracija

Redakciji našeg portala javila se čitateljica iz Zagreba požalivši se na vremenski rok potreban za pribavljanje ZET-ovog pokaza, osnosno pretplatne karte.

Čitateljica kaže da je njezina majka, kako bi ostvarila pravo na besplatan prijevoz za starije od 65 godina, išla na prodajno mjesto ZET-a na Črnomercu gdje je radi izrade pretplatne karte predala sve što se traži – fotokopiju osobne iskaznice, fotografiju i popunjen obrazac zahtjeva.

Očekivala je da će pretplatnu kartu dobiti odmah, ali rečeno joj je da dođe tek za sedam dana.

“Kao da prolazi provjeru tajne službe”

“Majci je to bilo neshvatljivo. Sjeća se da se pokaze nekad izrađivalo na licu mjesta, a sada sve to traje čak sedam dana. Kao da prolazi provjeru tajne službe”, ironično je pripomenula čitateljica.

Kazala je da po vrućinama kakve vladaju ovih dana njezinoj majci naporno je dvaput ići do ZET-ovog kioska zbog iste stvari.

Pitanje s kojim nam se požalila, postavili smo ZET-u. Tamo kažu da je procedura izrade fizičke pretplatne karte ista za sve korisnike, a vrijeme potrebno za njenu izradu objašnjavaju specifičnošću kartice.

“Inače je rok izrade dva do tri dana, ali…”

“Budući da se radi o personaliziranoj plastičnoj beskontaktnoj karti s ugrađenim čipom, proces izrade podrazumijeva digitalni unos podataka korisnika, izradu jedinstvenog serijskog broja, apliciranje fotografije te elektroničku pohranu podataka na čip kartice. Navedeni proces iziskuje određeno vrijeme i u pravilu se pretplatna karta izradi u roku od dva do tri dana. Međutim, u slučaju povećanog broja zahtjeva, kao što je to trenutno zbog velikog broja sugrađana starijih od 65 godina koji predaju zahtjeve za besplatni prijevoz, izrada se može i odužiti”, ističu.

U ZET-u kažu da izrađene pretplatne karte korisnicima šalju i poštom.

“Upravo zato da ne bi morali ponovno dolaziti na prodajna mjesta, omogućena je i dostava pretplatne karte poštom na kućnu adresu.”

Puno zahtjeva za besplatan prijevoz

Također, zbog očekivanog povećanja broja podnesenih zahtjeva za besplatan prijevoz starijih od 65 godina (pravo na to ima 160 tisuća Zagrepčana) ZET je uveo prijelazno razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna.

“Korištenje prijevozne usluge u tom razdoblju omogućeno je uz predočenje važeće osobne iskaznice u vozilima, na kojoj je vidljivo da korisnici imaju prebivalište u Gradu Zagrebu te da su stariji od 65 godina”, poručuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare