Zbog curenja informacija iz policije i DORH-a bilo je puno uhićenja. Sada toga neće biti

Crna kronika 27. ruj 202416:23 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić uvjeren je kako ne postoji sumnja u curenje informacija o izvidima u predmetima protiv bivšeg šefa Hrvatskih cesta, te bivšeg gradonačelnika Otoka.

Josip Škorić i Josip Šarić dali su ostavke uoči uhićenja što je otvorilo sumnju da su znali da im se sprema privođenje.

Turudić je danas na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe najprije rekao kako mu ne pada na pamet istraživati sam sebe jer zna da nije nikome odao nikakve informacije, a kasnije je, na dolasku na svečanu akademiju u povodu Dana policije, potvrdio kako neće istraživati ni ostale dijelove sustava.

Tko je odao informacije?

“Prozvan sam da sam povrijedio tajnost postupka. Pa zar da istražujem sam sebe? Sudeći po stanju spisa nije bilo odavanja tajnih podataka. Ti postupci su trajali dvije i tri godine i ne znam kome bi onda palo na pamet dva dana prije realizacije nekome nešto dojaviti. Razgovarati o tajmingu i uslugama vladajućoj stranci je deplasirano”, poručio je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić.

No, u brojnim ranijim slučajevima istraživalo se curenje informacija.

Informacije cure godinama

Poznata je golema afera s odavanjem podataka iz tajnih USKOK-ovih postupaka zbog koje su još u listopadu 2012. bili uhićeni poduzetnik Vlado Rajić i još nekolicina osumnjičenih. Uslijedilo je višegodišnji proces koji je okončan tek prije dvije godine serijom priznanja krivnje.

Prema pravomoćnim presudama korumpirani policajci prodavali tajne podatke preko Rajića, a kada su shvatili da im netko minira postupke istražitelji su ovu skupinu počeli tajno pratiti. Snimljeni su sati i sati telefonskih razgovora ključnih aktera. Policajci su zainteresiranim političarima, mafijašima i poduzetnicima prodavali informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u…

Pod izvidima i bivši vrh policije

Osim ove velike afere s curenjem informacijama koja je dobila i sudski epilog, izvidima koji su provedeni po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, pokušavalo se rasvijetliti curenje informacija u slučaju zagrebačke elitne prostitucije.

Najpoznatija osoba spominjana u tom kontekstu bio je tadašnji zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić koji je u travnju 2019. oslobođen sumnje. Provjeravano je da li je on zlorabio svoju poziciju zamjenika ravnatelja policije i akterima afere dojavio da ih se tajno prati i prisluškuje.


To nije dokazano, pa je postupak nastavljen protiv nepoznatih počinitelja. Tko je doista dojavio makrou i njegovoj pomoćnici da ih policija nazire, još uvijek nije otkriveno.

Kako otkriti dilera informacija?

Još uvijek se ne zna ni tko je Blažu Curiću, nekadašnjem vozaču iz Ministarstva poljoprivrede, dojavio da se sprema uhićenje bivšeg MUP-ovog informatičara Franje Varge u aferi SMS.

Varga je pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora, a Curić na dvije godine. Sud je potvrdio da je Varga izradio lažne poruke visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj što ih je Zdravko Mamić trebao koristiti kako bi otežao dokazivanje optužbi za izvlačenje novca iz Dinama, dok ih je Ivica Todorić dobio kako bi opstruirao postupak predaje Republici Hrvatskoj iz Velike Britanije.

Curić je pomogao Vargi da pokuša izbjeći kazneni progon, odnosno javio mu je da mu se sprema uhićenje.

Ovdje valja napomenuti da još uvijek nije otkriveno tko je iz policijskog sustava Curiću odao da se Vargi sprema uhićenje. Iz Ravnateljstva policije svojevremeno su obznanili da posebna radna skupina radni na tom slučaju, no krtica, barem za sada, nije pronađena. Inače, Varga je uhićen u rujnu 2018. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!